Förberedelser inför en stressfri jul + veckans kalender

Hej på er. Hoppas ni mår bra. Det känns lamt att inleda ett blogginlägg med ”hur kan tiden gå så fort”, men så känner jag just nu. Den här hösten har bara rusat förbi, och nu är det snart bara en månad kvar till jul. Och det känns faktiskt riktigt mysigt tycker jag. Vi har lagt upp stjärnor i fönstren och jag har spelat julmusik redan i ett par veckor, mest för att få inspiration till alla julrecept jag jobbat med. Men också för att jag älskar julstämningen.

Jag vet att det är tidigt, men det har varit mycket jultema för mig den senaste tiden. Julfest, receptjobb och så förstås min dag på Strömsö förra veckan. Det var en upplevelse i sig måste jag säga. Jag blev alltså tillfrågad ifall jag vill vara med i det finlandssvenska tv-programmet Strömsö och laga raw food -julgodis, och jag tackade givetvis ja. Det var ett ganska lätt beslut, även om jag funderade en god stund ifall jag ska våga eller ej. Och jag är så glad att jag vågade, för det var verkligen en fin erfarenhet. Vad jag tycker sedan när programmet sänds i början på december vet jag ju dock inte nu, kommer att ha hjärtat högt uppe i halsgropen när jag ska se på avsnittet kan jag lova. Håll utkik där innan 7.12 så kommer jag att lägga ut klockslag och mera info, ifall du vill titta 🙂

Men tillbaka till julinspirationen. Förra året åkte jag iväg på min yogaresa till Bali ungefär den här tiden, för att sedan komma hem en vecka innan jul. Noll känsla för julfirande hade jag då, vilket jag hoppas ska vara lite annorlunda i år när jag är hemma. För det är ju tiden innan julafton som är det allra bästa. Alla ljus och lampor, att laga det riktigt mysigt hemma och den speciella känslan av förväntan som finns i luften.

Jag älskar julen, men på senare år har jag också stört mig på den kommersiella julen, och all stress som den för med sig för många. Men jag tror faktiskt att man kan njuta av juletiden utan att stressa ihjäl sig, och utan att gå med i köphesten.

På bilden högst upp ser du glutenfria pepparkaksmuffins som jag gjort i samarbete med HBL, de publicerades tordagen den 15.11 i tidningen och på webben.

Mandel & kokosbitar utvecklade i samarbete med HBL, publicerade 15.11.

Här kommer mina bästa tips för att förbereda en stressfri jul:

Skippa de traditionella julklapparna. Satsa på att umgås, åka bort tillsammans eller ge bort upplevelser istället. Detta har jag redan fixat för i år, och det känns så skönt. *spoiler alert för min familj*

Go easy med julstädningen. Inga gäster kommer att titta i alla dina skåp, eller krypa ner under bastulaven för den delen. Det finns massor med ”måsten” som vi ärvt från tidigare generationer och som hängt med över långa tider. Men vi kan bryta dem nu. Vi behöver inte städa hela huset, byta alla gardiner och skura hela badrummet. Vill du så är det ju fritt fram såklart, men då ska du göra det för att du faktist vill, inte för att du tycker att du borde.

Förbered maten. Vill du göra egen julmat med julgodis, limpor och flera olika lådor, gör det i god tid och frys ner. Det behöver inte göras veckan innan julafton när det finns tusen andra saker att ägna tiden åt. Jag har frysen full med julgodis, och jag kommer definitivt inte att laga mera. Köp maten färdigt om du vill spara ännu mera tid, eller skippa julmaten helt om du inte vill ha en traditionell jul. Ett julbord med asiatiska smaker kunde ju vara en kul grej? Och du, alla bilder i detta inlägg hör till julrecept jag gjort tillsammans med HBL. Du hittar dem på deras webbplats! Perfekta att laga nu för att få lite julstämning och sedan frysa in och ta fram till julen. Bra va? Under kategorin julrecept hittar du även alla bloggens julrecept.

Sakta ner. Jag säger det igen, s a k t a n e r. Vi har den mörkaste tiden framför oss, och det är meningen att vi ska sänka tempot, gå in i våra iden och ta det lugnare. Vända oss inåt, vila, sova mera och ta hand om vår energi som helt naturligt blir mindre dessa mörka tider. Inte göra det motsatta och höja tempot veckorna (månaderna?) innan jul. Tanken om att hela världen ska vara klar innan man går på julledighet är ganska vanlig, jag vet. Men försök tänka annorlunda detta år, och minska på så många måsten du bara kan. Du kommer att kunna njuta av julstämningen och myset på ett helt annat sätt. Och det kommer nya, helt vanliga jobbdagar nästa år också.

Den sista punkten kommer att vara min viktigaste punkt i år, jag vill verkligen testa om det går att ha en helt stressfri jul. Jag tror, och vet, att går men jag vill se hur det går för mig. Kan jag hålla mig från stressen? Hänger du på?

Pepparkakstryfflar utvecklade i samarbete med HBL, publicerade 15.11.

Det blev ett långt inlägg idag, och här kommer ännu veckans kalender:

Måndag: Idag inledde jag veckan med en liten yogastund, sedan åt jag frukost och satte mig med datorn i soffan och svarade på lite mejl och såg över veckan. Vid tio hade jag ett skypesamtal med fina Corinne, vi pratade företagande och ska fortsätta med det ett par gånger i månaden. Jättekul att som ensamföretagare ha ett par ”kollegor” att kunna bolla idéer med och prata om sånt som rör just företagandet. Tog sedan en liten promenad med Simba i skogen och har precis ätit lunch. Nu ska jag ägna resten av dagen åt egna saker i företaget, bl.a. jobb med bloggen och planera inför ett eget projekt jag ska köra igång snart. Annars en helt oplanerad kväll, förutom att jag ska handla.

Tisdag: Jobb med tidningslayout hela dagen, åtminstone halva tiden vill jag jobba från kontoret. Oplanerad kväll igen, så skönt!

Onsdag: Jobbar med lite allt möjligt, några mindre designgrejer från kontoret på förmiddagen och sedan planering och inköp inför receptjobb på eftermiddagen. På kvällen yogar jag med Nina i Kronoby!

Torsdag: Receptutveckling på schemat hela dagen lång 🙂 På kvällen har vi vår sista danslektionen i Vasa som jag verkligen vill gå på. På torsdag kommer även inlägg nr 2 i min lilla matfotograferingsguide! Del kan du läsa HÄR om du vill.

Fredag: Receptdag nr 2, med färdigställande, bildredigering och leverans på to do -listan. På kvällen vill jag hemskt gärna vinterbada, det som vi försöker få till en fredagsrutin 🙂

Du får jättegärna trycka på hjärtat under inlägget om du gillar det du läser! Det hjälper mig att få en bättre inblick i vilka typer av inlägg du som läsare gillar mest. Tusen tack för att du läser!

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.