Boken som inte blev skriven + en ljuvlig hallon- & blåbärspaj | gf, v

Jag hade tänkt skriva en bok detta år. 2020 skulle bli året då jag äntligen gav liv åt boken som bubblat inom mig de senaste 2-3 åren. Japp, det var min plan. Men så blev det inte. Och vet du, det känns mera än okej.

I slutet av 2019 slog inspirationen till (efter en weekend med två vänner i Tammerfors). Jag skulle börja skriva min bok. Äntligen! Boken om min hälsoresa med personliga texter och underbara vegetariska recept. Jag skrev sidor fulla med anteckningar och gav mig helhjärtat in i planeringsprocessen. Jag älskar ju att planera, har jag nämt det? (Du skulle bara se mina exeltabeller). Jag planerade innehåll, recept och bilder och gjorde en detaljerad projektplan. Jag tog kontakt med tryckerier och förlag, sökte stipendier och kalkylerade budgeter. Det skulle äntligen ske, jag skulle få ge mig in i ett nytt bokprojekt.

Alla planer var färdiga, nu återstod bara det egentliga jobbet. Det hårda arbetet. Inspirationen var inte länge lika hög, men jag började skriva och testade ett par recept (bland annat tacobåtarna och pajen du ska få ta del av lite längre ner i inlägget). Jag skrev ganska mycket faktiskt, och innehållet och den röda tråden blev tydligare och tydligare. Det kändes dock motigt med själva receptskapandet, jag hade flera kunduppdrag att stå i med och att finna tid och lust till mitt eget skapande var inte det lättaste. Därav också tystnaden här på bloggen.

Och sen kom våren med the Big C. Luften gick ur de flesta av oss, mig också, och tanken på att skriva en bok var nästintill omöjlig. Det hade ju dock varit en perfekt tid att ägna sig åt eget skapande, eller hur? Mycket tid hemma, och samtidigt också mindre jobb. Men bara tanken på att “utnyttja” tiden på ett smart sätt gav mig ångest. Men jag hade ju bestämt mig, jag skulle ju ge ut en bok till jul! Det var ju bara att sätta igång och skapa. Eller?

Nej, och tur var väl det. Istället började jag ifrågesätta mig själv. Vad höll jag egentligen på med? Varför vill jag så gärna skriva en bok just det här året, mitt i en global kris!? Ville jag det på riktigt, eller var det mera en fix idé? En idé, en dröm, jag haft under flera år och som jag nu hade bestämt att skulle bli av, till varje pris.

Fotograf: Emilia Kavilo

Någongång i maj bestämde jag mig; jag släpper tanken om boken för tillfället. Jag accepterade läget, och insåg äntligen att det inte var rätt tidpunkt. Jag var inte på den platsen där jag hade kunnat ge hela min själ och mitt hjärta till skapandet av boken. För jag visste att det var det som krävdes och det enda sättet jag ville göra det på. Ska jag skriva och föda fram en bok ska jag göra det helhjärtat.

Jag säger då det, vilken lättnad det var att inte “behöva” tänka på boken längre. Men tänk vilka märkliga situationer vi kan lägga oss i, bara för att vi med vårt intellekt (vårt ego) bestämt oss för att något ska ske? Jag är så tacksam över att jag blev medveten om vad jag höll på med, och att jag vågade ändra mig. Få saker här i livet går som vi planerat, men lämnar vi kvar och envist håller fast vid det som vi trott var det enda rätta, ja då gräver vi en djup, mörk grop åt oss själva. Och från en gropen är inte lätt att leva.

Jag är mera än okej med att boken inte blev skriven det här året. Tidigare hade jag garanterat sett det som ett misslyckade, men den tanken eller känslan finns inte på kartan nu. Boken skulle inte födas nu, timingen var inte rätt, inte på något sätt. Den kommer att bli skriven, det vet jag. Men när, och vad den kommer att handla om, det har jag ingen aning om. Jag litar på att jag vet när jag vet.

Tack för att du läste, jag kände att jag verkligen ville dela med mig av detta. Både för att några av er fått en hint om att en bok är på gång, och för att jag tänker att det kanske kan ge en tankeställare för någon som befinner sig i en situation i livet där det inte blev som man tänkt. Kom ihåg att du alltid har tillåtelse att ändra dig, du behöver inte kämpa dig igenom någonting bara för att du tidigare trott att det var rätt. Det är okej att ändra sig ♥

Men nu till receptet som egentligen skulle ha funnits i min bok! Jag vill inte panta på det, utan jag tycker att ni behöver få det nu istället. Och ni som var med på mina kurser i våras fick testa på det redan då. 😉

En ljuvlig hallon- & blåbärspaj | gf, v

4 dl blåbär
2 dl hallon
1 msk potatismjöl 
1 dl kokosolja
2 dl glutenfria havregryn
2 dl mandelmjöl
1 dl havremjöl
0,75 dl kokossocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk kardemumma

Värm ugnen till 200° (175° varmluft) och smält kokosoljan i en kastrull. Smörj en pajform (ca 22 cm i diameter) med kokosolja. Blanda blåbär och hallon med potatismjöl i en skål. Blanda havregryn, mandelmjöl, havremjöl, kokossocker, kardemumma och salt i en annan skål. Häll över den smälta kokosoljan och rör om till en smulig deg. Tryck ut hälften av degen i formen. Häll över bären och smula sedan över resten av degen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, pajen ska bli fint gyllenbrun.

Du får jättegärna trycka på hjärtat under inlägget om du gillar det du läser! Det hjälper mig att få en bättre inblick i vilka typer av inlägg du som läsare gillar mest. Tusen tack för att du läser!

Picture of Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari