Flow Kitchen’s guide till bättre matbilder – del 2

Hur lyckas du fotografera riktigt vackra matbilder? Vilka är de viktigaste faktorerna för en bra matbild, och hur ska du tänka med ljus, styling och bildkomposition? Det och en hel massa annat kan du läsa om min pinfärska guide om matfotografering!

Första delen i min lilla guide till bättre matbilder kan du läsa HÄR. Där delade jag med mig min bästa tips när det kommer till ljussättning, kamera & objektiv, styling och bildkomposition.

Och nu fortsätter vi med del 2!

Samma tårta uppifrån och från sidan. Vilken är din favorit?

6. Fotovinkel

Ska man fotografera uppifrån eller från sidan? Det är helt upp till dig! Men några riktlinjer finns det att tänka på.

  • Bilder tagna från sidan får ofta mera djup än bilder rakt uppifrån. Det är lättare att få en fin ”blurrad” bakgrund, en sk. bokeh-effekt.
  • Höga maträtter eller bakverk, som t.ex. tårtor och hamburgare kommer bättre fram från sidan. Tagna rakt uppifrån blir de platta och bilden är mera visuell än informativ. Något att tänka på när man tar produktbilder.
  • Jag upplever att det är lättare att styla bilder jag ska fotografera uppifrån. Man har mera yta och tomrum att jobba med. Och så har det ju också länge varit trendigt med matbilder tagna uppifrån, sk. flat lays.
  • När man fotar från sidan är det viktigt att hitta den rätta vinkeln. Vid fel vinkel kan objektet i fokus bli förvrängd och se antingen för stor eller bred ut i förhållande till resten av bilden.
Grönt & rosa och orange & blått är fina komplementfärger!

7. Färg & kontrast

Matfotografering och styling handlar i mångt och mycket om just detta, att leka färger och kontraster. Vilka färger finns naturligt i maten, och hur kan du förstärka dessa med hjälp av styling och olika tillbehör?

  • Att använda komplementfärger är ofta ett bra knep till en intressant bild. Komplementfärger gör att de olika färgparen förstärkt, och så att säga ploppar upp i bilden. Rött och grönt och gult och blått är de vanligaste exemplen.
  • Grönt i form av växter eller färska kryddor är ett bra sätt att få in färg i en bild. Växter ger också en naturlig, jordnära känsla.
  • Välj props och tillbehör utgående från vilka färger som finns i maten. Neutrala tillbehör är att föredra om maten i sig är färggrann, medan mera färger i stylingen funkar bra om maten är färglös och behöver livas upp.

Kontrast betyder skillnad i färg eller ljusstyrka. Fotar du med en ljuskälla, exempelvis vid ett fönster i ett annars mörkt rum, får du mera skuggor och konstrast, vilket ger en mera dramatisk bild. Fotar du däremot utomhus eller i ett ljust kök med flera fönster kommer ljus från många håll och bilden får mindre kontrast och blir på det sätter plattare.

Vad vill du berätta med din bild?

8. Storytelling

Matfotografering handlar också väldigt mycket om storytelling, att förmedla en känsla och berätta en historia. Vad vill du berätta med din bild? Hur vill du att betraktaren ska känna? Det är ofta stylingen som ger känslan i bilden, allt det som händer runt omkring själva maten. Jag brukar tänka på vilka tillbehör som logiskt kan finns med i bilden för att ge ett mervärde. Vilka ingredienser och redskap har jag använt? I vilken miljö har maten lagats, var ska den ätas? Vilken stämning vill jag förmedla, ska det vara somrig och glatt, juligt och mysigt eller cleant och avskalat?

Att lägga till människor i bilden ger också mera liv och rörelse. Att bara sätta till en hand eller en arm ändrar känslan i hela bilden, testa om du inte gjort det!

Bildredigering är också en viktig del av att skapa en önskad stämning i bilden. Mera om det i nästa punkt!

Bildredigering – före och efter
Bildredigering – före och efter

9. Bildredigering

Denna punkt behöver egentligen ett helt eget inlägg, ska knåpa ihop det när tid finns. Bildredigering har nämligen en lika stor roll som själva fotograferingen ifall du vill ta dina bilder till nästa nivå. Det är alltså superviktigt. Bilder som du tar med en kamera blir ofta platta och grådaskiga i färg och kontrast. Därför behöver så gott som alla matbilder lite hjälp för att komma till sin rätt. Jag justerar därför alltid åtminstone ljusstyrka, kontrast, vitbalans (kanske det allra viktigaste?), färgstyrka, skuggor och högdagrar.

Jag redigerar numera alla mina bilder i Adobe Lightroom Classic CC. Programmet kostar runt 10€ i månaden, och där ingår även en gratis pröva på -period på 30 dagar. Jag rekommenderar verkligen att investera i detta och lägga lite tid på att lära dig programmet ifall du vill utvecklas som fotograf. Sedan jag började använda Lightroom för ca ett år sedan (!) har mina bilder blivit betydligt bättre och jag har fått till den känsla och ”krispighet” som jag haft visioner om men tidigare inte lyckats med.

Lightroom är betydligt enklare att använda än Photoshop, vilket också nog är ett bra alternativ för redigering. Men Lightroom är uppbyggt enkom för fotografer, det är väldigt visuellt och det är enkelt att pröva sig fram i de olika panelerna. Jag ska som sagt skriva ett inlägg om hur jag redigerar i Lightroom framöver! Håll utkik 🙂

Vill du inte redigera dina bilder i ett program på datorn kan du också göra det direkt i telefonen. Där finns det flera olika bra appar som ger ett fint resultat, VSCO och Snapseed är de populäraste. Ofta används filter som kan vara ganska dramatiska, men det går alltid att sänka intensiteten och bara använda en viss procent av filtret. Jag tycker själv att Instagrams eget redigeringsverktyg är riktigt bra och gör sitt jobb, därav använder jag endast den på telefonen.

10. Öva, öva, öva!

Det sägs att man vill bli bra på måste man öva på. Och visst är det sant. Som med allt annat kräver också matfotografering massor med övning. Du behöver misslyckas och försöka igen, gång på gång på gång 🙂 Men jag lovar, det kommer att ge resultat. Jag började från noll för 6-7 år sedan, och jag har insett att learning by doing definitivt är det enda sättet att utvecklas. Så öva på du! Jag hejar på dig!

LÄS OCKSÅ DEL 1 OM DU INTE GJORT DET REDAN

Lämna gärna en kommentar ifall du lärde dig något nytt tack vare min lilla guide. Fick du någon aha-upplevelse, eller fanns det något du inte håller med om? Berätta!

Du får jättegärna trycka på hjärtat under inlägget om du gillar det du läser! Det hjälper mig att få en bättre inblick i vilka typer av inlägg du som läsare gillar mest. Tusen tack för att du läser!

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.