Flow Kitchen’s guide till bättre matbilder – del 1

Hur lyckas du fotografera riktigt vackra matbilder? Vilka är de viktigaste faktorerna för en bra matbild, och hur ska du tänka med ljus, styling och bildkomposition? Det och en hel massa annat kan du läsa om min pinfärska guide om matfotografering!

Jag fotade mina första matbilder för ca 6 år sedan. Jag kommer ihåg hur frustrerande det var när det inte alls blev som jag ville, jag kunde inte “översätta” bilden från mitt huvud till en verkligen bild genom kameran. Det gick bara inte. Så jag övade, övade och övade. Och jag älskade det, även om det var innebar en hel del svett och tårar. Jag hade hittat något som jag verkligen tyckte om att göra, en passion som jag ville bli bättre på. Känslan när jag fick till en bild som på ett ungefär motsvarade min vision var helt fantastisk, en morot till att fortsätta öva.

Det tog något år innan jag började bli nöjd med mina bilder. Jag började blogga, gjorde en bok (!) och hittade platser där jag kunde dela mina bilder. Det tog några år till innan jag insåg att jag kanske till och med kunde jobba med detta i framtiden, och där i samma veva började jag sakta med säkert våga ta emot mindre jobbuppdrag i mitt företag. Läskigt men underbart!

Idag är matfotografering och styling en viktig del av mitt jobb. Jag är långt ifrån fullärd, vilket man ju aldrig blir inom något område här i livet. Men jag har tagit steget och vågar numera kalla mig matfotograf, jag gör recept- och matfotouppdrag och har under hösten även hållit ett par lyckade workshops i hur man kan förbättra sina matbilder. En så rolig och ärofylld uppgift i att få dela kunskap inom ett område man älskar.

Och eftersom jag vet att det finns några av er som hemskt gärna skulle ha deltagit i kurserna, men inte hade möjlighet, vill jag nu dela en grej med er. En guide i två delar med mina bästa tips när det kommer till matfotografering och styling! Inte samma sak som att vara med på en workshop I know, men lite ny inspiration och kanske någon aha-upplevelse hoppas jag kunna bidra till här i cyber-världen 🙂

Let’s dig in!

Ljuset är A och O för bra matbilder.

1. Ljuset

Bra ljus är A och O för vackra matbilder, därför kommer också denna punkt först. Du kommer nämligen inte undan detta. Dåligt ljus är lika med mindre bra (läs dåliga) bilder. Jag fotar alla mina matfoton i naturligt ljus, oftast på vårt köksbord vid köksfönstret. Att fotografera utomhus fungerar också fint. Undvik alla former av lysrör och lampor om det bara är möjligt, och se också upp med direkt solljus. Jag använder aldrig blixtrar eller fotolampor, det är helt enkelt inte min grej. Med naturligt ljus får du en helt annan, mjuk känsla än vad skarpa blixtrar lyckas åstadkomma.

Lär känna ljuset i ditt hem eller på arbetsplatsen, ta reda på vilka fönster har bäst ljus olika tider på dygnet. Nu när vi har den mörkaste tiden framför oss är det verkligen en utmaning att planera in fotograferingar, men vi måste bara acceptera läget. Vilket i vårt fall är några timmars ljus mitt på dagen. En dagsljuslampa kan vara en idé att skaffa ifall du absolut måste ha tillgång till bra ljus var som helst när som helst.

Ett recept på pumpasoppa i samarbete med HBL.

2. Lär känna din kamera och objektiv

Idag har de flesta telefoner väldigt bra kameror, vilket är super eftersom det underlättar fotandet enormt. Det går snabbt och enkelt att få en bild när det händer. Jag tycker inte att det är någon skillnad ifall du fotograferar med telefon eller systemkamera, huvudsaken är att du känner dig bekväm och tycker det är kul. Jag fotar dock alla mina matbilder med min Canon 6D. Mitt bästa tips här är att lära dig hur just din kamera / telefon fungerar. Nörda in dig i inställningarna, även om jag vet att det kan kännas övermäktigt. Men jag lovar, det lönar sig. Jag fotar alla mina bilder i manuellt läge, vilket betyder att jag har full kontroll över bildens slutresultat. Lär dig med andra ord hur bl.a. bländare, slutare och ISO fungerar.

Kameran är dock inte allt, många gånger är det själva objektivet på en systemkamera som avgör slutkvaliteten på en bild. Ofta är de objektiv som kommer med kameran när man köper den i kit inte speciellt bra. Fundera på att skaffa ett bättre objektiv med högre ljuskänslighet om du vill satsa ordentligt på ditt fotande. Jag använder mig allra mest av en Canon 50 mm f1,8, ett superbra och förmånligt objektiv som jag verkligen kan rekommendera. Jag har även ett zoom objektiv som jag använder till videor och ibland även till matbilder, en Sigma Art 24-70 mm f. 2,8.

Aroma Bageri och Konditori’s vackra tårtor förtjänar att ha huvudrollen i bilden.

3. Ge maten huvudrollen

När jag fick upp intresset för matfotografering gick jag all in med stylingen. Bilderna kunde minst sagt bli överfulla med en massa saker som inte egentligen hade någonting med själva maträtten att göra. Med tiden har jag lärt mig att less is oftast more, och att det ju faktiskt är maten som ska ha den givna huvudrollen. Målet med en matbild är oftast att den ska vara lockande, betraktaren får gärna bli hungrig. Och då gäller det att fundera på hur du på bästa sätt kan ge maten det fokuset den behöver för att komma fram i bilden. Hur ser råvarorna ut, hur är maten upplagd på bästa sätt och lönar det sig att fotografera maten direkt efter tillagning för bästa resultat?

4. Styla lagom

Stylingen är väldigt viktig för att ta bilden till en ny nivå. Jag ser det som att bygga en story kring maten, hur kan jag lyfta maten så att den inte bara ser bra ut utan också förmedlar en känsla, en story? Men som jag nämnde i förra punkten, don’t over do it. Välj tillbehör / props som passar till maten och som har en “logisk” orsak att förtjäna en plats i bilden. Alltid följer jag inte själv denna regel, men jag försöker styla mina bilder med detta i åtanke.

Som tillbehör kan du använda olika kärl, skålar och bestick, textiler, växer och råvaror. Sök på loppisar och byt med vänner, stylingtillbehör behöver inte vara dyrt. Och ofta behövs inte en hel arsenal med tallrikar och bestick för att få variation i bilderna, det räcker med några utvalda objekt som du faktiskt tycker om och vill använda. Tänk på att använda ganska neutrala färger i stylingen, blir det för mönstrat och färgstarkt riskerar maten att försvinna i stylingen.

Olika bakgrunder ger också mera liv i bilderna, jag har bl.a. gjort egna skivor med olika ytor som jag använder vid fotograferingar. Oftast använder jag vårt fina mörka köksbord som bakgrund eftersom den passar till min stil, och så är det ju så enkelt att inte behöva välja bland skivorna. Men här är det bara fantasin som sätter gränserna, leta reda på några gamla brädor och spika ihop en unik bakgrund åt dig vetja! Jag brukar även använda olika växter och blommor från naturen när årstiden tillåter, och även mina grönväxter hemma får ofta agera stylister.

I denna bild finns både tomrum och en tydlig linje från nedre vänstra hörnet till övre högra.

5. Bildkomposition – vad ser bra ut?

När det kommer till bildkomposition går jag helt och hållet på känsla. Vad ser bra ut genom linsen? Tänk på att låta saker gå ut från bildens kanter, det skapar en naturlig känsla även om bilden är stylad. Du kan testa att skapa en linje från ett hörn till det motsatta, detta ger mera flow i bilden. Våga också ha tomrum i bilden, det gör bilden mera intressant och låter maten hamna i blickfånget.

Träna ditt öga genom att se på och analysera andras matbilder. Varför gillar du dem? Detta gör att du får en mera konkret uppfattning om hurudana bilder du dras till och antagligen själv vill lära dig att fotografera.

Sådärja! Detta var första delen i min lilla serie om matfotografering. Nästa onsdag kommer del 2, och där går jag bland annat in på fotovinkel, storytelling och bildredigering.

Du får jättegärna trycka på hjärtat under inlägget om du gillar det du läser! Det hjälper mig att få en bättre inblick i vilka typer av inlägg du som läsare gillar mest. Tusen tack för att du läser!

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari