Veganska minipizzor med sötpotatisbotten | gf + v

Jag älskar sötpotatis, eller batat som vi säger här i Finland. Och jag älskar också pizza, vem gör inte det? Därför är jag superglad över detta recept; glutenfria minipizzor med sötpotatisbotten!

Jag gjorde de här godingarna första gången redan i våras, men fick aldrig någon bild på dem. Nu äntligen kom jag mig för att laga dem igen, och jag frågade mig själv varför jag inte gjorde det tidigare. Så härlig konsistens på bottnet tack vare sötpotatisen. Jag toppade mina pizzor med en snabb tomatsås, champinjoner, tomat, oliver, ruccola, veganost och en persiljasås. Men du kan självklart lägga på vilken fyllning som helst, jag är säker på att det kommer att smaka underbart.

Detta recept kommer vi förresten att laga på min matkurs Happy Food 2.0 i slutet av månaden. Så om du råkar vara påväg och är sugen på att testa detta recept, om inte förr så får du smaka då 🙂 Alla mina kurser (har fyra stycken tillsammans med Jakobstads Arbis denna termin) är dessvärre fullsatta med väntelistor. Hur gick det till?! Tusen tack till alla ni som anmält er och vill komma och laga glad, grön mat tillsammans med mig. Det betyder massor. Vi ses om några veckor!

Kram på er, och ha en riktigt fin helg.
// Nathalie

Veganska minipizzor med sötpotatisbotten | gf + v

10 st

Botten: 

250 g batat
1 msk chiafrön + 4 msk vatten (1 chiaägg)
2 dl kikärtsmjöl
2 dl majsmjöl
1 msk psyllium
0,5 tsk örtsalt 
2 msk olivolja

Snabb tomatsås:

1,5 dl passerade tomater / tomatpuré
0,5 tsk örtsalt
1 tsk oregano
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung

Fyllning:

1,5 dl vegansk ost (eller vanlig om pizzan inte behöver vara vegan/mjölkfri)
3 st tomater
6-7 st färska championer
0,5 dl kärnfria oliver
lite oregano
ruccola att toppa med

Persiljapesto

1 dl solrosfrön
1 kruka färsk persilja
1,5-2 dl vatten
2 msk olivolja
0,5-1 tsk örtsalt
0,5 tsk vitlökspulver

Värm ugnen till 175°. Skala och skär bataten i små bitar. Koka i 10 minuter, låt svalna. Blanda under tiden 1 msk chiafrön men 4 msk vatten i ett glas och låt svälla i 5 minuter, detta blir ett sk. chiaägg som håller ihop degen. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål. Mixa sedan bataten till en slät puré med en stavmixer och lägg till i mjölblandningen tillsammans med olivolja och chiaägget. Knåda degen för hand. Klä en plåt med bakplåtspapper och pensla på lite olivolja på 10 ställen där minipizzorna ska placeras. Fukta händerna med kallt vatten och fördela degen i 10 lika stora delar och tryck ut på plåten, pizzorna ska vara 4-5 mm tjocka. Forma kanterna runda med fingrarna. Förgrädda i mitten av ungen i 5-6 minuter.  

Gör under tiden tomatsåsen. Lägg tomatpuré i en kastrull tillsammans med kryddor, honung och pressad vitlök. Låt puttra på låg värme medan du förbereder resten av fyllningen. Skölj och skiva tomat och champinjoner i tunna skivor. Dela oliverna på mitten och riv osten. Mixa alla ingredienserna till persiljapeston.

Ta ut minipizzorna ur ugnen. Bred ut tomatsås och fördela hälften av osten på pizzorna. Placera ut den övriga fyllningen, strö över lite oregano och toppa med resten av osten. Grädda i 10 minuter. Toppa med ruccola innan servering. Går bra att äta både kalla och uppvärmda.

Du får jättegärna trycka på hjärtat under inlägget om du gillar det du läser! Det hjälper mig att få en bättre inblick i vilka typer av inlägg du som läsare gillar mest. Tusen tack för att du läser!

Picture of Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari