Glutenfri äppelpaj | gf + m

Vårt stora äppelträd svämmar över av äpplen, och vi äter så mycket vi bara orkar och hinner. De åker ner i smoothies, hamnar på gröten, kokas till mos och pressas till juice. Torkade äppelringar står ännu på min vill-testa-lista. Men hur mycket mos eller äppelringar som helst behöver man ju inte, en och annan äppelpaj ska det såklart också bli.

Det är jättelänge sedan jag har hunnit baka och fantisera ihop nya recept “bara för att”. Jag har haft flera receptuppdrag dit det mesta av kreativiteten i köket gått åt. Och så har vi ju faktiskt en liten bejbi i huset. Med lilla hundvalpen Simba dör vi sötdöden många gånger per dag, det känns liksom onödigt att göra något annat än gosa med honom. Men någonstans känner jag också att jag saknar mitt eget skapande, stunderna när jag bara flowar och gör saker i köket utan att jag “måste”.

Så när jag idag plötsligt fick en inspirationskick till att baka en liten äppelpaj, ja då var det bara att slå till. Tog det som fanns i skåpen, hade faktiskt ingen aning om vad det skulle bli till. Men det lyckades visst riktigt bra! Pajen blev saftig och smakrik, och lite annorlunda tack vare äggstanningen. Supergod att äta som sådan, men tillsammans med vaniljglass eller kokosgrädde är den säkert också helt underbar. Ska nog göra en (eller två) till och frysa ner. Vi har ju som sagt en hel del äpplen att ta till vara.

Ha en riktig skön fortsatt helg fina ni. Jag ska smyga och titta på lilla snöbjörnen som sover *hjärtögon*
kram Nathalie

Glutenfri äppelpaj | gf + m

en liten pajform, ca 16 cm

6 st färska dadlar
1 msk kokosolja
2 dl havremjöl
1 dl kokosflingor
1 dl rivet äpple
en nypa salt
1 msk kanel
lite kardemumma
1,5 dl valnötter (funkar också med andra nötter, eller att lämna bort helt för nötfritt)

1 ägg
0,5 dl fet kokosmjölk (någon form av grädde funkar också)
1 tsk kokossocker eller honung
lite kanel att strö över

2-4 finska äpplen

Värm ugnen till 175° varmluft. Kärna ur dadlarna och mixa tillsammans med kokosoljan i en matberedare (eller med en stavmixer). Lägg till havremjöl, kokosflingor, rivet äpple och kryddor samt 1 dl valnötter. Mixa till en kladdig men fast deg. Lägg till resten av valnötterna och mixa så att de blandas med degen utan att förlora crunshen. Blanda ihop ägg, kokosmjölk och kokossocker med en gaffel i en liten skål.

Smörj en form med kokosolja och tryck ut degen i den. Skala och klyfta äpplen och placera dem i formen. Häll över äggblandningen och strö över lite kanel. Grädda i mitten av ugnen i c 25 minuter. Servera med kokosgrädde, vanlig grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

Du får jättegärna trycka på hjärtat under inlägget om du gillar det du läser! Det hjälper mig att få en bättre inblick i vilka typer av inlägg du som läsare gillar mest. Tusen tack för att du läser!

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari