Efterrättspizza med chokladhummus, jordnötssmör och hallon | gf + v

En lite annorlunda efterrätt i sommar? Ja då ska du testa på min efterrättspizza. En söt, glutenfri “pizza” med chokladhummus (eller bara smält choklad), jordnötssmör och stora fina hallon. Matigt och fräscht!

För mig börjar semesterlunken definitivt göra sig påmind. Hela kroppen berättar att den behöver ta det lugnt, vila och njuta av dagarna precis så som de kommer. I helgen har jag mest legat framför Netflix, och ibland varit arbetsledare ute i trädgården där Joonas jobbat på. Jag har övat på att lyssna på kroppen, och inte göra allt som huvudet tycker jag borde orka med. Att det ska vara så svårt.. Imorgon åker jag iväg till villan för ett par dagar, vilket ska bli så skönt. Där kopplar jag av allra bäst.

Inför varje sommar tänker jag att nu, i år, ska jag göra en massa olika nya, somriga recept. Nu när ljuset är som allra bäst, nu när det finns färska bär och blommor. Nu när jag har tid, nu när jag inte har så mycket jobb med företaget.

Men det blir alltid precis tvärtom. Jag orkar inte, och har absolut ingen inspiration till att ställa mig i köket. Sommaren är tydligen min minst kreativa årstid. Då vill jag släppa allt som påminner mig om jobb och ha så lite skärmtid som möjligt. Tänk att jag (äntligen) kommit fram till det. Och den insikten är ganska skön. För nu kan jag släppa alla förställningar om hur jag tänkt att sommaren skulle vara så himla nyskapande och kreativ. Istället kan jag bara slappna av, och låta den vara precis så som den är. Kanske jag plötsligt får en inspirationskick där vid villan, kanske jag vill göra något gott och vackert som jag sedan kan dela med er. Men bara om jag vill.

Och den här efterrättspizzan var exakt en sådan stund. Jag ville, och då gjorde jag. Och det var kul. Och gott! Har länge tänkt testa något liknade, enda sedan jag såg ett liknade recept hos Vanelja. Till min “pizza” gjorde jag istället för en chokladkräm en chokladhummus. Japp, du läste rätt. Man kan tydligen göra söt hummus också, det hade jag inte tänkt på förrän jag såg ett sådant recept i en tidning för nån vecka sedan. Lite tveksam var jag nog, kikärter och choklad..? Men faktiskt, det blev riktigt chokladigt och gott.

De stora finska hallonen till var som pricken över i:et, deras fräschhet behövdes. Jag väntar så på att få plocka liknade megahallon från våra egna buskar om någon månad. Vilken lycka. Men tillbaka till receptet. Ifall du inte vill, eller vågar dig på att göra en chokladhummus kan du lika bra smälta lite choklad och breda ut den på pizza. Och det går självklart att toppa den med vilka frukter och bär som helst. Kiwi, jordgubbar och banan skulle säkert bli supergott!

Nu ska du ha en riktigt skön sommarvecka. Njut, och gör så lite som möjligt.

Kram Nathalie

Efterrättspizza med chokladhummus, jordnötssmör och hallon | gf + v

Botten:

2 dl mandelmjöl
1 dl havregryn
8 färska dadlar
2 msk chiafrön + 0,5 dl vatten
0,5 tsk salt
2 msk kokosolja

175° 15 min

Chokladhummus:

1 paket kikärter (280g)
0,5 dl kakao
3-5 msk kokosnektar (eller t.ex. honung)
2 msk jordnötssmör
1,5 dl kokosmjölk
en nypa salt

Topping: 

Hallon
Jordnötssmör
Kakaonibs
Kokosflakes

Värm ugnen till 175° varmluft. Blanda chiafrön och vatten i ett glas och låt stå medan du gör resten, rör om då och då. Kärna ur de färska dadlarna och mixa i en matberedare eller med en stavmixer. Lägg till mandelmjöl, havregryn, salt och kokosolja. Mixa till en kladdig deg. Lägg slutligen i chiaägget och mixa lite till. Täck botten i en springform med bakplåtspapper och tryck ut degen i den. Grädda i mitten av ugnen i 15 min. Gör under tiden chokladhummus. 

Skölj kikärter och lägg i en matberedare. Lägg till de övriga ingredienserna och mixa till en slät kräm. Smaka och lätt till mera sötning om det behövs. 

Ta formen ur ugnen och låt svalna. Bred sedan ut choklafhummusen över bottnet. Toppa med förslagsvis hallon, jordnötssmör, kakaonibs och kokosflakes. 

Du får jättegärna trycka på hjärtat under inlägget om du gillar det du läser! Det hjälper mig att få en bättre inblick i vilka typer av inlägg du som läsare gillar mest. Tusen tack för att du läser!

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari