Vegansk och glutenfri pizza med grönkål, champinjoner & soltorkad tomat | gf + v

Glutenfri pizza. Något som kan vara en verklig utmaning! Jag har gjort många olika försök att få till det ”perfekta” pizzabottnet. Oftast har det blivit för torrt, för kladdigt eller bara inte velat hållas ihop. Nu har jag äntligen testat fram ett recept som jag tycker att faktiskt funkar. En vanlig pizza med vetemjöl är den inte, men den är god, fast och har knapriga kanter.

Hemligheten i denna deg är kikärtsmjöl. Ett glutenfritt mjöl jag tycker om att använda till pajer, och nu i det här fallet till pizzabotten. Väldigt proteinrikt och mättande, och ger degen en bra och fast konsistens.

Den här pizzan har vi gjort under min kurs Happy Food som jag nu haft 2 av 3 gånger. Och pizzan med grönkål, champinjoner, veganost och en kryddig tomatsås har varit omtyckt, åtminstone om jag tolkat åtgången rätt 🙂

Och så ett litet minne som kom till mig här precis ❤ Första gången jag testade att göra en grönkålspizza var när jag bodde i Esbo. Vi skulle fira min födelsedag och hade vänner på besök. Jag hade ställt pizzan och en kaka ute på balkongen för att svalna. Gästerna kom och vi satt och pratade och hade trevligt. Plötsligt stelnar jag till. Varför är det så tyst? Var är Pepe? frågar jag. Då slår det mig. Jag RUSAR upp och ut på balkongen.. Och där står han och glufsar i sig av kakan. Såklart. Pizzan är redan spårlöst försvunnen. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Vi räddade en liten bit av kakan, så någonting fick vi bjuda våra gäster på åtminstone. Han var inte så populär den kvällen kan jag säga. Men man kunde ju inte heller annat än att skratta. Det var väl helt självklart att han åt upp det goda som fanns mitt framför nosen på honom? Voi Pepe..

Nu både skrattar och gråter jag. Älskade busfrö. Jag saknar dig så.

Så en pizza kan visst framkalla både skratt och gråt. Men jag hoppas verkligen att det blir skratt istället för tårar om du testar den. 😉

Kram Nathalie

Vegansk pizza med grönkål, champinjoner & soltorkad tomat

(1 plåt)

Pizzabotten:

5 dl kikärtsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
1 msk Fiberhusk eller psylliumfrön
1 tsk örtsalt
2 msk olivolja
1,5 dl vatten

Tomatsås:

1 msk olivolja
0,5 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
250 g krossade tomater
1 msk honung
0,5 tsk örtsalt
2 msk oregano

Stekt grönkål:

2 msk kokosolja
100 g grönkål rivet i mindre bitar
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 tsk örtsalt

Övrig topping:

100 g champinjoner
1 dl soltorkade tomater
200 g vegansk ost (Jag använder Violife Original som finns vid Prisma och City Market)
rödlök

1. Börja med tomatsåsen. Fräs gul lök och pressad vitlök i olivolja i en kastrull. Lägg till krossad tomat, honung och kryddor. Låt puttra medan du gör pizzadegen.

2. Ställ ugnen på 225° (gärna undervärme). Blanda de torra ingredienserna till degen. Lägg till olivolja och vatten och blanda väl. Täck en plåt med bakplåtspapper och tryck ut degen på den. Grädda i 10 minuter.

3. Riv under tiden grönkål i små bitar (använd inte stjälken) och stek några minuter i en stekpanna tillsammans med kokosolja, pressad vitlök och salt. Skär också champinjonerna och riv osten.

4. Ta ur pizzabottnet ur ugnen och häll över tomatsåsen. Lägg på grönkål, champinjoner, soltorkade tomater och veganost. Grädda i ytterligare 10 minuter. Låt svalna lite innan du skär upp i bitar. Toppa med lite rå rödlök om du så vill.

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Ett svar

  1. Hej Nathalie,

    Tack så mycket för att du delar med dig av dina recept! Jag hade tänkt baka denna pizzadeg och undrade om den inte behöver stå i någon timme innan man kavlar ut och gräddar den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.