Fröknäcke med rödbetsröra | gf + v

Fröknäcke. Så enkelt och näringsrikt. Det är kanske något av det enklaste man kan laga när man inte vill eller anser att man inte kan baka bröd, men ändå vill ha något mumsigt att tugga på.

Tidigare har jag oftast gjort mina fröknäcken på färdiga mixar i påse, som Risentas till exempel. Men när jag träffade Joonas och fick smaka på fröknäcket han brukar laga blev jag förtjust (både i honom och i fröknäcket haha). Det som jag ofta brukade ha problem med när jag använde bakmixar var att knäcket blev mjukt i mitten. Riktigt geggigt kunde det bli om det gick riktigt illa, och det är ju det sista man vill att ett knäckebröd ska vara. Det ska vara hårt och crunchigt, och gärna lite lite bränt i kanterna.

Det som var grejen med receptet som Joonas använde var att det innehöll både chiafrön och fiberhusk/psyllium. Det gav det här riktigt skarpa knäcket som till och med kunde vara 4-5 mm tjockt. Bra va?

Sedan dess har jag inte köpt hem någon färdig bakmix, istället har jag lagat mina egna fröknäcken med frön som jag råkat ha hemma. Och här kommer nu ett grundrecept som jag brukar utgå ifrån. Eller brukar och brukar, jag har nu äntligen fått skrivit ner vilka mänger jag använder. Receptet går att variera enligt de frön som du råkar ha hemma, bara du ser till att ha samma mängd som i receptet. Hackade nötter borde ju också fungera bra, det ska jag testa nästa gång!

Tillsammans med rödbetsröran, avokado och lite groddar har du ett superbra mellanmål. Och dessutom ett vackert sådant.

Ha en riktigt bra torsdag, själv ska jag köra iväg till Nedervetil och få håret fixat av kära mami. Vilken lyx <3

Kram Nathalie

Fröknäcke med rödbetsröra | gf + v

en plåt fröknäcke & 2 dl rödbetsröra

Fröknäcke

2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl chiafrön
2 msk psyllium
0,5 tsk örtsalt
2 msk olivolja
2 dl vatten
1 tsk flingsalt att strö över

Värm ugnen till 175° (varmluft). Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i vatten och olivolja och rör om tills allting blandats. Låt stå i ca 5 minuter så att chiafröna och psylliumet får svälla lite. Bred sedan ut fröblandningen på en plåt täkt med bakplåtspapper. Använd gärna ett ark bakplåtspapper och tryck ut fröknäcket mellan de två arken. Strö över flingsalt och grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Kanterna ska vara gyllenbruna och hårda. Men se upp så att det inte bränns! Låt svalna på ett galler. Bryt i bitar och förvara i en burk med lock.

Rödbetsröra

2 st rödbetor
170 g stora vita bönor (jag använde Go Greens i tetraförpackning)
1 rejäl tsk tahini (går att utesluta men ger en passande nötig smak)
1 msk olivolja
2 msk vatten
1 liten vitlöksklyfta
0,5 tsk örtsalt
en nypa svartpeppar

Koka rödbetorna tills de är mjuka. Mixa sedan rödbetor och vita bönor med en stavmixer. Lägg till resten av ingredienserna och mixa till en slät röra. Lägg till mera vatten om du tycker det blir för tjockt.

Du får jättegärna trycka på hjärtat under inlägget om du gillar det du läser! Det hjälper mig att få en bättre inblick i vilka typer av inlägg du som läsare gillar mest. Tusen tack för att du läser!

Picture of Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari