Finlands trendigaste pasta – Uunifetapasta á la Liemessä + veckans kalender

”Hela” Finlands finska befolkning (åtminstone de matintresserade) tycks ha ätit ”uunifetapasta” den senaste veckan. Har du stött på fenomenet?

Det var när Jenni som driver Liemessä, en av landets största matbloggar, skulle göra en snabb lunch en dag förra veckan som hypen blev till. En bit feta fick åka in i ugnen tillsammans med olivolja, chili och körsbärstomater. Den grillades, fick bli härligt mjuk och krämig, och åts sedan tillsammans med spagetti och färsk basilika. Rätten blev så lyckad så den fick åka ut som recept på nätet, och det tog inte lång tid förrän den började sprida sig som en löpeld.

I hundratals ugnar runt om i landet har uunipastan blivit till, ja till och med Iltasanomat hängde på. Och inte kunde ju jag vara sämre! Igår testade jag att göra den berömda uunifetapastan (ugnsfetapastan) till lunch, och jisses vad gott det blev! Och dessutom var den superlätt att göra, precis som Jenni utlovade. Jag kan nog förstå att hon hade sina aningar om att den här simpla rätten skulle go viral.

Har du sett årets hittills största mattrend som snurrat runt på sociala medier? Eller ännu bättre, har du hunnit testa den?

Om inte så hittar du originalreceptet här: liemessa.fi

Här kommer också min version, dock med ett par småändringar från Jennies recept. Man tager vad man haver!

Uunifetapasta á la Liemessä

2 portioner

250 g valfri pasta (jag använde glutenfri kikärtsspagetti)
200 g hel fetaost
1 dl olivolja
1/2 röd chili (jag hade inte färsk chili så jag använde 1/2 tsk chili flakes)
1 ask körsbärstomater (ca 200 g)
salt och peppar

basilika till servering (jag råkade ha rosmarin hemma och det funkade också bra)

Värm ugnen till 200° (varmluftsugn). Häll lite olivolja på botten i en ugnsform. Lägg dit fetaostbiten, hacka chilin och lägg på fetaosten, eller strö över chili flakes eller chilipulver. Häll över resten av olivoljan. Lägg körsbärstomaterna runtomkring fetaosten och rulla i oljan. Strö över lite salt och peppar. Baka i mitten av ugnen i 15 minuter. Höj sedan värmen till 225° och lägg på ugnens grillfunktion. Höj formen till ugnens övre del och grilla i ännu ca 10 minuter. Följ med noga, det kan också räcka med 5 minuter beroende på ugn.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Smula fetaosten i bitar och blanda sedan hela formens innehåll med pastan. Servera med färsk basilika, eller annan krydda du råkar ha hemma.

Jag in action under förra veckans receptskapande!

Och eftersom det är måndag (igen!) är det också dags för veckans planer.

Jag gör det här allra mest för min egen skull, men jag hoppas ju att det också ska vara inspirerande att få en liten enblick i vad jag sysslar med i mitt jobb. Det är minst sagt omväxlande, och långt ifrån ett ”vanligt” jobb. Tryck gärna på hjärtat längs ner efter inlägget om du gillar att läsa om min vardag, så vet jag om detta är något som uppskattas eller inte. Tack! 🙂

Men nu till veckan!

Veckans kalender, vecka 7:

Måndag: I dag började jag morgonen med ett kundmöte vid Fiika. Jag presenterade en logo för en nybliven florist och trädgårdsplanerare, så kul att få jobba med lokala kreatörer. Efter mötet blev det en snabb butiksrunda inför ett recept jag ska fotografera senare i dag. Nu sitter jag här och äter glutenfria rispiroger (så goda, finns i City Markets frysdisk 😉 ) och skriver klar det här inlägget. Så fort jag är klar ska jag laga, fota och leverera det nämnda receptet, något jag skulle ha gjort förra veckan men det blev inte riktigt som jag tänkt. Ibland blir livet så. Och senare på eftermiddagen kommer min kära mor på besök! Sen ska jag skriva klart ett blogginlägg som kommer i slutet av veckan, och kanske jobba lite på min e-bok om jag känner för.

Tisdag: På tisdag blir det hemsidejobb största delen av dagen, och eventuellt jobb med lite andra mindre kundrelaterade projekt. På kvällen kör jag och Pepe iväg till lägenheten i Vasa.

Onsdag: Här blir det fotografering vid Aroma hela dagen! Tårtor och bilder till deras nya hemsida (som jag ska designa) är temat, det ska bli superkul! Jag hoppas på att vi ska hinna få allting klart under dagens ljusa timmar.

Torsdag: Jag reserverar tid för att eventuellt åka tillbaka till Kvevlax och fotografera lite till hos Aroma. Om inte är det bildredigering och andra kundprojekt som gäller. Kommer antagligen att vara tömd på kreativ energi från onsdagens fotografering, så det blir en ganska lugn dag hur som helst. På kvällen blir det danskurs med my man! 🙂

Fredag: Helt oplanerad än så länge. Jag kommer att gå efter min dagsform och jobba med det som känns mest aktuellt. På kvällen åker jag tillbaka till det lilla ljusblåa huset ❤

Helgen: Oplanerad förutom ett besök till Nedervetil. Kanske jag får inreda mitt framtida kontor?! På bilden här under ser du min fina tapet som vi under helgen tapetserat en av väggarna med. Där kommer jag att jobba bra har jag på känn. Och så blir det kanske en hundträff med andra bernersennen hundar på söndag!

Om jag vore en tapet skulle jag vara en här ❤
Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.