Glutenfria runebergstårtor | gf + m

Det är ju faktiskt självaste runebergsdagen i dag, och igår fick jag för mig att göra en stas med lite hälsosammare glutenfria runebergstårtor. Har aldrig gjort det tidigare, så därför var det extra spännande att se om de lyckades. Och det gjorde de nog!

Med cashewgrädde istället för sockerglasyr och en snabb hallonsylt gjord på chiafrön och honung blev de både mjölkfria och naturligt sötade. Lätta att laga och med en härligt krispig yta. Kanske du hinner testa ännu ikväll ifall du vill smaka på en lite hälsosammare runebergare 🙂 Passar också bra som mellanmål!

Ha en riktigt bra tisdag!

Kram Nathalie

Glutenfria runebergstårtor med cashewgrädde och hallon-chiasylt | gf + m

6 st (funkar bra att göra dubbelsats)

0,75 dl kokosolja
3 dl mandelmjöl
1 dl mandelkross
1 dl havregryn
1 dl kokossocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk ingefära
en nypa salt
2 ägg

+ kokosolja och mandelmjöl till formen

Värm ugnen till 175° (varmluftsugn) och smält kokosoljan i en liten kastrull. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål och rör ner kokosolja och ägg. Blanda till en jämn, kladdig smet. Låt stå i ca 5 minuter. Smörj under tiden muffinsplåten och bröa med lite mandelmjöl. Det funkar också att använda vanliga muffinsformar, då behövs de varken smörjas eller bröas. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter, eller tills tårtorna är fint gyllenbruna. Låt svalna helt innan dekorering. Under tiden de gräddas kan du göra cashewgrädde och hallon-chiasylt.

Cashewgrädde

0,5 dl cashewnötter (gärna blötlagda i minst 1h)
0,5 dl krämig kokosmjölk
1 tsk honung
1 msk citronsaft

Skölj de blötlagda cashewnötterna. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en stark mixer. Smaka och tillsätt mera honung om det behövs. Ställ i kylen en stund innan användning.

Hallonchiasylt

1 dl frysta hallon
1 tsk honung
0,5 msk chiafrön
2 msk vatten 

Värm upp hallon och honung i en kastrull. Blanda under tiden ihop chiafrön och vatten så att det bildas en geléaktig massa. Dra bort hallonen från plattan och rör ner chiablandningen. Låt svalna innan dekorering.

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari