Om att jobba hemifrån + veckans kalender

Termometern visar -24°, det knastrar hemtrevligt från kakelugnen och diskmaskinen surrar på. Det är måndag och jag sitter vid köksbordet i det lilla ljusblåa huset i Jakobstad och känner mig tacksam över jag inte behöver ta mig ut i kylan. Just i dag känns det extra lyxigt att kunna jobba hemifrån. Att få sitta här i myskläder med ullsockor på fötterna och håret i en rufsig knut på huvudet. Men hur är det egentligen att inte ha ett “normalt” jobb att gå till?

Nu är det 3,5 år sedan jag sa upp mig från reklambyrån i Esbo. Och 3,5 år sedan jag sist behövde åka iväg till ett jobb varje morgon. Eller nja, i 1,5 år hann jag jobba deltid vid en hälsokostbutik i Vasa, och fick under den tiden pröva på att vara anställd och ha ett jobb att göra mig i ordning till några dagar i veckan. Det var perfekt just då, men att jag sedan maj ifjol har jobbat heltid med mitt eget företag från mitt hemmakontor är ett beslut jag inte ångrat.

Jag är väldigt nöjd med min nuvarande jobbsituation. Jag trivs med att jobba hemifrån, och framför allt med att inte vara beroende av en fysisk plats för att kunna sköta mitt jobb. Har jag min dator och internetuppkoppling kan jag i princip jobba var som helst. Den friheten betyder massor för mig, speciellt nu när jag flitigt pendlar mellan Vasa och Jakobstad. Det känns som att ett “stressmoment” är eliminerat när jag inte behöver inte stressa iväg på mornarna, jag kan göra mina morgonsysslor i lugn och ro, och ändå börja jobba i relativt god tid. När jag var liten kallade min mamma mig dessutom för hemmaråtta. Jag ville alltså allra helst vara hemma. Och det är bara att konstatera, hemmaråttan i mig finns kvar i allra högsta grad. 🙂

Men såklart kräver ett hemmakontor, och hela grejen med att vara soloprenör, väldigt mycket självdisciplin och ansvar. Det finns inga regler för när jag ska börja eller sluta jobba, och det finns ingen som säger vad jag ska göra. Det har tagit sin tid att lära sig att planera veckorna så att jag inte lägger in en massa annat skoj under timmarna jag egentligen borde jobba. Jag kan ju boka in en lunchdejt, åka iväg till läkaren eller sköta andra ärenden under dagen då det normalt är arbetstid. Men i takt med att min verksamhet ökat och kunderna blivit större har det också blivit lättare att få rutin på arbetsdagarna. Ibland, som nu, har jag mindre jobb och då blir det automatiskt färre arbetstimmar. Andra perioder är det fullt upp, och då gäller det att planera dagarna och veckorna så att jag inte stressar ihjäl mig. Då blir det färre lunchdejter med andra ord.

Ibland saknar jag kollegor, någon att diskutera och bolla idéer med. Men ändå vet jag att det här är den bästa lösningen för mig, iallafall just nu. Eftersom jag trivs med att vara själv, jag tycker om tystnad och är mycket känslig för alla yttre intryck jobbar jag för det mesta allra bäst och effektivast när jag är hemma. Jag behöver min egen lilla kreativa bubbla att stänga in mig i, och att kunna ha den bubblan hemma känns väldigt praktiskt och bra. Någon dag vill jag nog ha ett kontor att gå till ett par-tre dagar i veckan, bara för att få lite miljöombyte och träffa andra människor. Men nu, nu är det är det ganska bra som det är. Miljöombyte får jag alldeles tillräckligt av, och vill jag vara social får jag börja boka in jobbdejter med andra hemmajobbare. Någon som vill hänga på? 🙂 (Veronica och Sandra, I’m counting on you!)

Det var måndagens tankar, och nu är det passande att förtsätta med veckans kalender!

Måndag: Jag började dagen med att svara på ett par mejl och fixa ett designjobb som hängde kvar från förra veckan. Nu skriver jag detta inlägg, och när det är klart ska jag börja på med min e-bok! Ikväll åker jag till Vasa för några dagar.

Tisdag: Webbsideprojektet jag planerat in i ett par veckor nu ska äntligen få en början. Blir antaglien hela dagens program.

Onsdag: Webbdesign och logoskisser tror jag blir onsdagens melodi.

Torsdag: Förmiddagens jobb är oklart, men på eftermiddagen blir det kundmöte angående ett nytt projekt. En spännande kurs på kvällen, och efter det bär det av mot Jakobstad igen.

Fredag: Min födelsedag! Kommer antagligen att vara ledig största delen av dagen, ska bli kul att se vad Joonas och hans dotter har planerat 🙂

Helgen: Jag ska baka lite och så bjuda de närmste på födelsedagskaffe. Vill också besöka hälsomässan i Nykarleby där Joonas håller till hela helgen. Utöver det hoppas jag på en skogspromenad och vackert väder <3

Picture of Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari