Sötpotatisstripes med persilja och avokadohummus | gf + v

Om det är något som ALLTID finns i mitt kylskåp här hemma så är det sötpotatis, eller batat som vi säger här i Finland. Konstigt att jag ännu inte tröttnat eller förätit mig på denna söta rotsak. Men nej, det här jag inte, och det är ju bra. För jag tycker att sötpotatis passar till det mesta, speciellt om man rostar den i ugnen.

De dagar jag inte har någon aning om vad jag ska laga till lunch eller middag blir det ofta så att jag gör en stor plåt med rotsaker, och så gott som alltid finns sötpotatis med på plåten. Ibland, när jag känner mig lite mera kreativ blir det hamburgare med sötpotatisskivor istället för bröd, som i detta recept, och vissa gånger kokar jag sötpotatisen istället och gör en simpel mos som tillbehör.

Den här gången gjorde jag mina sötpotatisstripes tillsammans med chili och persilja. Och så gjorde jag en fräsch avokadohummus till. Perfekt att ha som sås, eller att bara dippa i. En röra, hummus eller sås av något slag tycker jag att alltid förhöjer en måltid och gör den mera intressant, och godare såklart. Det ligger på min lista över saker att göra under 2019, nämligen att se till att det alltid finns ett par brukar med intressanta röror att ha som tillbehör till lunchlådor och snabba middagar.

Receptet finns längre ner ifall du vill testa. Och kom ihåg att det alltid går att byta ut kryddor eller ingredienser till sånt du råkar ha hemma. En lång ingredienslista ser ofta avskräckande ut, men ofta är det inte så invecklat. Och de här recepten är verkligen inte komplicerade.

Ha det gott!

// Nathalie

Sötpotatisstripes med persilja

1 normalstor sötpotatis, ca 500 g (batat i Finland)
2 msk olivolja
1 tsk örtsalt
2 tsk oregano (eller annan krydda du har hemma, t.ex. timjan, dragon eller rosmarin)
1/2 tsk chiliflakes
2 msk hackad persilja

Värm ugnen till 200° och skölj sötpotatisen noga. Skär sedan i långa bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med örtsalt, oregano och chiliflakes. Rör om med händerna och rosta sedan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Hacka persilja grovt och strö över de färdiga ”stripsen”. Ät som tillbehör till dessa zucchinibiffar, eller vilken varmrätt som helst.

Avokadohummus

1 mogen avokado
1 paket förkokta kikärter á 290 g
1/2 dl citronsaft
1,5 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk tahini (går att utesluta, men ger en passande nötig smak)
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk örtsalt
1/4 tsk spiskummin
1/4 tsk chiliflakes
lite svartpeppar

Mixa avokado, kikärter, citronsaft, vatten och olivolja i en strak mixer eller med en stavmixer. Lägg till mera vatten om hummusen blir för tjock. Lägg sedan i tahini, vitlök och alla kryddor. Mixa tills hummusen är slät. Smaka av med salt och peppar.

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.