Pepparkaksbrownie | gf + v

Idag är det exakt fyra veckor till julafton, och därför tycker jag det passar riktigt bra med ett första julrecept här på bloggen. Ett av de två recept jag hann testa innan jag åkte iväg på resa, hihi. Först ut är en helt fantastisk pepparkaksbrownie, jag blev riktigt förvånad över att den blev så god som den blev på bara ett försök. Så jag kan verkligen rekommendera detta recept, speciellt till er som tycker att degen är det godaste när man bakar pepparkakor. 

Pepparkakskryddor är nog det jag förknippar allra mest med julen. Så när jag funderade på vilka recept jag ville göra inför julen var det självklart att pepparkakssmaken skulle vara med i åtminstone ett av dem. 

Jag tycker det är helt otroligt at man kan göra godsaker som är helt fria från både gluten och vitt socker, och att de ändå är helt fantastiskt goda. Och den här pepparkaksbrownien är inget undantag. Den är dessutom helt vegan.

Kladdig och lite seg, precis så som brownies ska vara, och en krämig frosting ovanpå som ger det där lilla extra. Det smakar i princip som att äta pepparkaksdeg, hihi. Ingen ugn behöver värmas heller, det är bara att mixa ihop allting och sedan slänga in i frysen några timmar. Snabbt och enkelt. Brownien smakar helt klart bäst att servera direkt från frysen, hinner den tina i rumstemperatur blir den för kladdig i min smak. 

Hoppas ni vill testa, jag ska absolut göra en dubbelsats sedan när jag kommer hem igen. 🙂

Kram Nathalie

Pepparkaksbrownie | gf + v

(ca 15 bitar, 15 x 20 cm form)

15 st färska dadlar
3 dl mandelmjöl
1/2 dl kakao
1 msk kokosolja
2 msk valfri vegetabilisk mjölk (jag använde krämig kokosmjölk)
1/2 tsk salt 
2 tsk kanel
1 tsk nejlika
1 tsk ingefära
1/2 tsk kardemumma

Chokladfrosting | gf + v

1 mogen avokado
2 msk kokosnektar (eller annan valfri sötning, t.ex. honung)
2 msk kakao 
1 msk mandelsmör (går att utesluta)
en liten nypa havssalt

Toppa med lite havssalt och kakaonibs

  1. Börja med brownien. Kärna ur de färska dadlarna och mixa till en kladdig smet i en matberedare eller med en stavmixer. Lägg till mandelmjöl, kakao, kokosolja och mjölk och mixa till en slät, kladdig smet.
  2. Lägg till salt och pepparkakskryddorna. Mixa och smaka, lägg till mera kryddor ifall du tycker det behövs. Klä sedan en liten form med bakplåtspapper och tryck/bred ut smeten i den. Smeten är väldigt kladdig, så använd en kniv eller slickepott. Lägg sedan formen i frysen så länge du gör frostingen. 
  3. Mixa avokado, kokosnektar, kakao, mandelsmör och salt med en stavmixer. Smaka och tillsätt mera sötning om det behövs. Tips: se till att avokadon är helt mogen, då har den mildare smak än om den är lite hård. 
  4. Ta ut formen ur frysen och bred på chokladfrostingen. Frys i minst tre timmar. Skär i små bitar och servera genast, eller förvara brownien i frysen och ta ut bitar efter behov. 
Picture of Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari