Äppelgröt med chia-ägg och mandelsmör | gf + v

Den här tiden på året äter jag oftast havregrynsgröt till frukost. Då är det aldrig bara havregryn och vatten jag kokar ihop, för det blir jag ju inte mätt på. Oftast rör jag ner lite kokosolja och ett ägg i gröten, och låter det koka ett par minuter så att det blir härligt krämigt och lent. Sedan öser jag på massor med blåbär, lite frön och en skivad banan. Där har ni min standardfrukost, åtminstone de mornar jag vaknar själv.  

Men ibland vill man ju ha lite omväxling, och då brukar jag oftast göra äppelgröt! Ett rivet äpple, massor med kanel och en rejäl nypa kardemumma. Mums. Och alltid nu som då gör jag ett chia-ägg istället för att röra ner ett vanligt ägg. Ett chia-ägg består av chiafrön som blandas i vatten, inget märkvärdigare än så. Perfekt om man inte tål ägg, men ändå vill ha gröten lite extra mättande. Det går även att byta ut vanliga ägg i andra recept mot chia-ägg. Instruktioner om hur du gör ett eget chia-ägg finns i receptet 🙂 

Och nu en liten bekännelse. Eftersom det är helt otänkbart att fotografera sin frukost i det här mörkret är det en lunch ni ser på bilden, inte min frukost. Vad gör man inte för att få till en bild.. Det är utmanande att vara matbloggare och fotograf den här tiden på året..! Men att äta gröt till lunch är ju faktiskt hur gott (och enkelt) som helst. Testa om du aldrig gjort det 😉

Äppelgröt med chia-ägg och mandelsmör | gf + v

1,5 dl glutenfria havregryn
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk kanel
1/4 tsk kardemumma
1 chia-ägg (1 msk chiafrön + 3 msk vatten)
1 rivet äpple (ca 1 dl)
1 msk kokosolja

Toppa med exempelvis mandelsmör, äppelbitar, kakaonibs, kokosflingor och bipollen

Koka ihop havregryn, vatten, salt, kanel och kardemumma i en kastrull. Under tiden som gröten puttrar kan du göra chia-ägget. Du lägger 1 msk chiafrön i ett glas och häller över ca 3 msk vatten. Rör om ett par gånger och låt stå och svälla i minst 5 minuter. Passa också på att riva äpplet. När gröten har kokat färdigt rör du ner rivet äpple, chia-ägget och 1 msk kokosolja. Toppa med dina favorittillbehör!

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.