Glutenfri britatårta med lemoncurd | gf

Britatårta, pinocciotråta, marängtårta…

Kärt barn har många namn sägs det ju. Och i det här fallet stämmer det verkligen. Vad kallar du den? När jag var liten önskade jag alltid britatårta till min födelsedag. Den var helt klart min favorittårta. Men efter att jag för 4 år sedan började äta glutenfritt har jag inte fått äta någon britatårta. Inget jag tänkt på förrän några veckor sedan, när jag såg en helt fantastiskt fin tårta i senaste Yhteishyvä-tidningen. Då slog det mig att jag måste ju testa att göra en gluten- och sockerfri variant till midsommar!

För ett par veckor sedan bjöd jag då på den här skönheten åt familjen vid villan. Och den fick mycket bra betyg, hela tårtan försvann i ett nafs. Fick en beställning på en ny tårta till helgen!

Nu ska du ha en riktigt skön helg. Vädret kanske inte blir det bästa, men det gör inget. Mys inomhus med mycket gott att äta ska bli riktigt skönt det också tycker jag. Och vem vet, kanske solen överraskar oss och tar över regnet som utlovats.

Kram, Nathalie

 

Glutenfri britatårta med lemoncurd, kokosgrädde och färska jordgubbar

(ca 20-25 bitar)

Botten:
5 äggulor
1 dl björksocker
1 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokosolja

Maräng:
5 äggvitor
1 dl björksocker
mandelflarn att toppa med

Lemoncurd:
2 hela ägg
3 äggulor
2 st ekologiska citroner (saft och skal)
0,5-1 dl björksocker
1 msk kokosolja

Topping:
1 burk kokosmjölk á 400 ml (kyld över natten)
färska jordgubbar

1. Börja med botten. Värm ugnen till 175°. Dela sedan äggulorna från vitorna. Vispa äggulorna tillsammans med björksocker.

2. Smält kokosoljan och lägg sedan till i smeten tillsammans med mandelmjöl, bovetemjöl och bakpulver. Rör till en jämn smet. Bred ut på en plåt klädd med bakplåtspapper.

3. Gör nu marängen. Lägg till hälften av björksockret i bunken med äggvitor, och vispa sedan till en fluffig maräng. Lägg till resten av björksockret och vispa lite till. Testa så att marängen är klar genom att vända bunken upp och ner.

4. Bred ut marängen över botten, gör den gärna “toppig”. Strö över mandelflarn. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Håll koll på marängen så att den inte blir för mörk och undvik att öppna ugnsluckan under gräddningen. Ta sedan ur ugnen och låt svalna i lugn och ro.

5. Under tiden tårtbotten gräddas passar det bra att göra lemoncurden. Riv skalet av 2 ekologiska citroner, pressa sedan ur saften och lägg allting i en liten kastrull. Lägg i björksocker, kokosolja och 2 hela ägg tillsammans med 3 gulor. Vispa och låt lemoncurden sjuda tills du har önskad konsistens, det tar ca 10 minuter. Den ska inte koka. Dra av plattan och låt svalna.

6. Under tiden tårtbottnet och lemoncurden svalnar förbereder du toppingen, dvs. kokosgrädden och jordgubbarna. Gröp ur den tjocka kokosgrädden som stigit upp till ytan i burken med kokosmjölk, använd inte vattnet som ev. finns kvar på botten. Vispa till en fluffig grädde. Om du vill kan du söta med lite björksocker eller honung, men det är inte nödvändigt. Noppa jordgubbarna och skär i mindre bitar.

7. Skär tårtbottnet i två delar och placera den ena på ett lämpligt tårtfat. Bred först ut hälften av lemoncurden, sedan kokosgrädden och de skivade jordgubbarna. Lägg över den andra delen av tårtbottnet. Om du vill kan du endast dekorera tårtan med jordgubbar och lämna marängen synlig. Då kan du spara det som lämnade kvar av lemoncurden och kokosgrädden och använda som topping till andra kakor eller efterrätter. Jag valde dock att breda ut resten av lemoncurden och kokosgrädden över tårtan, och toppade med de resterande jordgubbarna tillsammans med lite smultronblad och blommor.

8. NJUT!

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari