Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj med kokosgrädde | gf + v

Rabarbertider hejhej!

Oj vad jag njuter just nu. Jag försöker ta in allt som är nu. Allt som är sommar. Njuta av de fina kvällarna, dofta på blommorna, gå barfota i gräset. Ta ett dopp. Och också ge mig själv tillåtelse att mysa inne under filten när jag inte orkar ta till vara på allting hela tiden. För det behöver man ju också. Hur fint det än är ute. Och även om det plötsligt blev isande kallt (det är väl så här vi normalt brukar ha det på somrarna..) njuter jag ändå. För en del av mig tycker det är ganska skönt. Får man ens säga så? Mysigt med lite regn, för nog kommer värmen tillbaka. Det litar jag på 😉

Jag har också en enorm inspiration till att göra goda saker av allt det som är i säsong just nu. Som rabarber till exempel. Väntar att få plocka dem från mammas trädgård, de här jag använde i pajen var (tyvärr) köpta. Och på tal om den här pajen. Den blev så god! Rabarber och jordgubbar passar jättebra ihop, men det är ju inget nytt. Och jag har faktiskt aldrig gjort paj på det förut.

Och just so you know, även om jag hade kokosgrädde till pajen funkar det helt säkert lika bra vanlig vispgrädde. Eller vaniljglass.

Kram Nathalie

PS. Om du inte läst min senaste krönika om ätbara vilda växter kan du göra det HÄR. Och du, du får jättegärna trycka på hjärtat efter inlägget om du gillar det här inlägget och receptet. Då blir jag glad!

Glutenfri rabarber- och jordgubbspaj med kokosgrädde (GF, VE)

(15x20cm form)

10 färska dadlar
1 dl mandelmjöl
2 dl bovetemjöl
1 dl glutenfria havregryn
0,75 dl kokosolja
2 dl rabarber (2-3 stjälkar)
150 g jordgubbar (ca 2 dl i bitar)
1 tsk kanel
1/4 tsk matsoda
en nypa salt
en nypa kardemumma
kokos- eller mandelflarn

Värm ugnen till 175°. Smält kokosoljan i en kastrull. Skala rabarbern och skiva den och jordgubbarna i bitar. Ta bort kärnorna ur dadlarna och mixa till en kletig smet tillsammans med mandelmjöl och bovetemjöl i en matberedare. Lägg till havregryn och kokosolja och mixa lite till. Det får gärna lämna kvar lite större bitar i degen, den ska inte vara helt slät. Lägg till kanel, matsoda, salt och kardemumma och mixa en sista gång. Smörj en form med lite kokosolja och tryck ut 3/4 av degen. Häll över rabarber- och jordgubbsbitarna och den resterande degen. Toppa med lite kokos- eller mandelflarn och grädda sedan i mitten av ugnen i 20 minuter. Servera tillsammans med kokosgrädde, vanlig vispgrädde eller vaniljglass.

Kokosgrädde

1 burk kokosmjölk á 400 ml (kyld över natten)
1 msk citronsaft
1 msk honung (använd någon annan sötning för en helt vegansk grädde)

Gröp ur den tjocka kokosgrädden som stigit upp till ytan i burken med kokosmjölk och lägg i en bunke. Lägg till citronsaft och honung och vispa till en fluffig grädde. Håller 3-4 dagar i kylskåp.

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

2 svar

  1. Tänkte bjuda på denna på midsommar, 6 vuxna och 6 barn…. ungefär hur många portioner ger det här receptet? 🙂 Funderade på att dubbla, men är orolig för att inte det heller räcker… mvh. Madde 🙂

    1. Vad roligt att du tänkte göra pajen 🙂 Hmm.. Receptet räcker till ca 6 små portioner, så åtminstone dubbla ska du göra. Man behöver heller inga jätteportioner av den. Men kanske trippla för säkerhets skull? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.