Rödbetsburgare med sötpotatisbröd och vegansk crème fraiche

Finns det något som slår en riktigt saftig burgare?

Kanske nog, men inte mycket. Och den här burgaren som jag nu ska dela med mig av är något alldeles speciellt. Låt mig berätta. Det senaste halvåret har jag riktigt längtat efter mera växtbaserad mat. Mindre kött och mera grönt. Har frysen full med ekologiskt malet nötkött från min mosters gård, men det har inte alls lockat att plocka fram och tillaga den. Och jag tror att det beror på att min kropp helt enkelt inte vill ha så mycket kött längre.

Jag tror på att våra kroppar i allra högsta grad vet vad de behöver, och att de berättar det för oss. Hela tiden. Det vi behöver bli bättre på är att lyssna. Ack så svårt när man inte är van, men en häftig känsla när man märker att det faktiskt går att känna sig ett med kroppen.

Den här burgaren är min version av en traditionell hamburgare med bröd. En saftig biff med rödbeta och fetaost istället för en blodig biff (originalreceptet kommer från Green Kitchen Stories, gjorde dock lite ändringar), en krämig vegansk crème fraiche och mosad avokado istället för majonäs, ketshup och andra såser, en massa gröna blad, och så rostade sötpotatisskivor istället för hamburgarbröd. Lätt men mättande, fräscht och spännande! Till och med min hårdtränande och köttälskande bror gav tummen upp och åt en dubbelburgare. Det ni, det är bra betyg!

Basen till den veganska crème fraichen är gjord på cashewnötter, vatten och citron. Så enkelt! Och helt fantastiskt krämigt och lent. I fortsättningen kommer detta att vara en av mina must-haves i kylskåpet! Passar som tillbehör till det mesta, perfekt som dipp till exempelvis grönsaker, eller chips 😉 Krävs dock en högpresterande mixer eller matberedare för att få en helt slät kräm.

Och du, låt inte ingredienslistan skrämma dig. Det är inte alls svårt, jag lovar. Kanske något att pröva på till helgen?

Ha ett fint veckoslut!

// Nathalie

Rödbetsburgare med sötpotatisbröd

(6-8 st)

4-5 rivna rödbetor (ca 4 dl)
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
3,5 dl havregryn
3 ägg
2 msk olivolja
0,5 msk psyllium/fiberhusk
150 g fetaost (den jag använde var gjord på fårmjölk)
1 liten kruka färsk basilika
1 tsk salt
örtsalt, svartpeppar, chili

1-2 sötpotatisar
olivolja
salt och peppar
1 mosad avokado
citronsaft
örtsalt
salladsblad
vegansk crème fraiche (recept längre ner)

Värm ugnen till 200°. Skala och riv rödbetor med ett rivjärn. Lägg på ett fat och strö lite salt över. Låt stå en stund och krama sedan ur lite vätska. Lägg i en stor bunke. Skala och hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Blanda med rödbetorna tillsammans med havregryn, ägg, olivolja och psyllium. Rör om noga med en slev eller knåda med händerna. Smula i fetaosten och basilikan och låt sedan stå i ca 15 minuter. Detta är viktigt för att havregrynen ska dra i sig vätskan och biffarna sedan hållas ihop.

Skär sötpotatisen i 1 cm tjocka skivor och lägg på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 20-25 minuter. Mosa avokado med en gaffel och rör ner citronsaft och örtsalt. Ställ i kylskåpet medan du steker biffarna.

Forma biffar av rödbetssmeten som nu tjocknat. Lägg på ett bakplåtspapper. Värm en stekpanna och stek biffarna i kokosolja tills de får en fin stekyta, ca 3 minuter på båda sidorna.

Komponera ihop burgare med sötpotatisbröd, salladsblad, rödbetsbiffar, avokado och vegansk crème fraiche.

Vegansk crème fraiche

3 dl, står sig några dagar i kylskåp

225 g cashewnötter (ca 4 dl)
1,5-2 dl vatten
saft från 1 stor citron
1-2 vitlöksklyftor
2 msk näringsjäst
1 tsk salt
2 tsk smoked paprika -krydda (går att utesluta)
örtsalt och svartpeppar

Blötlägg cashewnötterna i minst 6h. Häll bort vattnet och skölj noggrant. Lägg i en kraftig mixer (eller matberedare) tillsammans med 1,5 dl vatten och citronsaft. Mixa till en slät kräm, tar ca 10 minuter beroende på mixer. Du kommer att behöva skrapa ner massan från kanterna och eventuellt lägga till mera vatten. Ha tålamod, den blir nog slät. Pressa i vitlök och lägg i näringsjästen och kryddorna. Lämnar du bort smoked paprika -kryddan får du en neutral och fräsch vitlöks creme fraiche, med paprikan en rökig smak. Mixa så att allt blandas. Smaka och lägg till mera kryddor om det behövs. Ät tillsammans med rödbetsburgarna, eller som dipp/tillbehör till exempelvis tacos, sallad eller råa grönsaker.

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.