Välkommen 2018 + en vegansk Mac ’n Cheese med grönkål | gf + v

Hej på er! 

Och ett riktigt gott nytt år. Hur mår ni? Hoppas ledigheten gjort er gott, så var det för mig i alla fall. Så skönt att stänga av lite och bara umgås med nära och kära i några dagar. Julen rusade dock förbi i all hast, hann inte riktigt med. Och nyårshelgen likaså. Men nu är vi här, med ett nytt år framför oss, och det känns riktigt bra tycker jag. 2017 var ett lärorikt och utvecklade år med en blandning av otroligt fina händelser men också många svåra stunder. Är så redo att lämna allt det som varit bakom mig och gå vidare. Som en lite klokare människa kanske, vad vet jag. Hoppas på att 2018 blir ett mera harmoniskt år med mera tid för att att bara vara och inte hela tiden vara påväg någonstans. Att njuta av livet, ta dagen som den kommer och göra mera av det som jag mår bra av. Som att äta frukost i sängen, dansa och skratta så att det gör ont i magen. Ta en tupplur mitt på dagen, yoga och fotografera. Vara ute i skogen, andas och tillbringa mera tid i köket. Och umgås med de fina människorna jag har i mitt liv. Ser också fram emot att ge mitt företag mera tid och energi och satsa på utveckling och planering. För bloggens del likaså! Har stora planer, har på känn att det blir ett händelserikt år. Och jag som precis sa att jag vill ha ett lugnare år.. Vi får se hur det går på den punkten. 

Men vi tar det som det kommer, eller hur? Drömmar och mål i all ära, livet blir ändå aldrig som man tänkt sig. Det blir som det blir, och framför allt blir det precis så som det ska bli. Bara att luta sig tillbaka och följa med, livet bär. 

Det blev visst lite mera filosofiskt än jag tänkt, nu tar vi och pratar mat istället!

Jag gissar att det inte bara är jag som är helt fed up med allt som heter julbord, festmat och bubbel. För att inte tala om chokladen. Hela jag längtar efter rutiner och ren, bra mat. Att ta en liten nystart och kicka igång kroppen på ett bra sätt. Dock är det alltid lika svårt med nyår på det sättet tycker jag. Nyårslöften och tankar om att ”börja det nya livet”. Det kan ofta bli allt för mycket press och prestation. Och så blir det slutligen för jobbigt och man går tillbaka till de gamla vanorna. Ska skriva en krönika om detta här i veckan, har en hel del tankar om saken. Men för att komma till punkt för den här stunden vill jag ännu säga en sak. Eller två. Och det är:

1. Ge kroppen det som den behöver. Vill du rena kroppen efter all skinka och choklad så gör du det. Du vet vad du behöver. Och kroppen kommer garanterat att tacka dig om du börjar äta mera grönt och skippar sockret. Men.. 

2. Gör det på ett snällt sätt. Tänk inte allt eller inget. Tänk lagom istället. Lite åt gången. Det behöver inte vara nu eller aldrig. Beach 2018 kommer i år också, som den gjort alla andra år. Och det har fortfarande ingen som helst betydelse om du är ”fit” eller inte. Eller om du skapat det där nya livet. Det viktigaste är att du gör saker för att du ska må bra. Sätt inte för stora krav på dig själv.

 Så där ja. Med det sagt tar vi och välkomnar det nya året med ett recept på en vegansk Mac ’n Cheese! Så gott och krämigt, och perfekt vardagsmat. Näringsjäst ger den där ostiga smaken och konsistensen, hittas i välsorterade mataffärer och i hälsokostbutiker. Recept under bilden!

Ha en riktigt bra dag, och jag önskar dig ett år fyllt med kärlek!

// Nathalie

Vegansk Mac ’n Cheese med grönkål

(4 portioner)

300 g valfri glutenfri pasta (jag hade kikärtsmakaroner)
1 medelstor sötpotatis (batat)
0,5 dl krämig kokosmjölk (eller annan vegetabilisk mjölk eller grädde)
1 dl vatten
2 msk glutenfri tamari soja (går att utesluta, eller att använda vanlig soja)
3 msk näringsjäst
2 tsk örtsalt
0,5 tsk malen peppar

2 nävar fryst grönkål (eller spenat)
3 vitlöksklyftor
1 msk kokosolja
örtsalt

chiliflakes

1. Koka upp vatten i två stora kastruller. Skala och tärna sötpotatis i små bitar. Lägg i sötpotatisbitarna i den ena kastrullen (den större om du har olika storlekar) och pastan i den andra. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. 

2. Värm en stekpanna med kokosolja. Pressa i vitlöken och fräs i 1-2 minuter. Lägg i grönkålen och örtsalten och stek i ca 5 minuter. Dra stekpannan av plattan. Häll bort vattnet från pastan när den är färdig. 

3. Testa om sötpotatisen är mjuk med en gaffel. Häll bort vattnet och stavmixa till en slät puré, det är denna purén som blir ”ostsåsen” till pastan. Lägg till kokosmjölk och vatten tillsammans med soja, näringsjäst, örtsalt och peppar och mixa väl. Näringsjäst ger en ostig smak och gör konsistensen mera krämig, finns i välsorterade mataffärer och i så gott som alla hälsokostaffärer. 

4. Rör ner den stekta grönkålen och pastan i kastrullen med sötpotatis, aka ”ostsås”, och blanda väl. Toppa sedan med lite chiliflakes och låt svalna lite innan servering. 


Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.