Black bean brownie med pepparkaks­grädde & granatäpple | gf + v

Andra advent, tänk så fort tiden går.

Jag befinner mig som bäst i Helsingfors med mina tjejkompisar. Vi har haft en skön helg med julmys, shopping och en kväll ute på vift. Det betyder att jag ännu inte hunnit kika på julbilagan som kom med Vasabladet och ÖT igår, där finns nämligen två recept som jag har gjort. Och den här gudomliga brownien är en av dem! Black Bean Brownie heter det så fint på engelska, och ja, den är faktiskt gjord på svarta bönor. Att använda bönor i glutenfri bakning har blivit vanligare de senaste två åren, men jag kommer ännu ihåg min reaktion när jag första gången såg ett recept med bönor istället för mjöl. Bönor, på riktigt?! Jajjamen. Härligt kladdigt blir det också. Och tillammans med pepparkakskrydda, kokosgrädde och granatäpple blir en riktig vinnare till julen. Vågar du testa? 


(Ja, det gör du!)


Nu ska jag hoppa på tåget tillbaka hemåt, hoppas ni också haft en skön helg. 

// Nathalie

Black bean brownie med pepparkaks­grädde & granatäpple | gf + v

springform 20 cm

1 paket svarta bönor á 170 g avrunnen vikt
8 st stora färska dadlar eller 10 st mindre
0,5 dl kokosolja
2 msk mandelmjöl
4 msk kakao
1 tsk matsoda
0,5 tsk salt
2 ägg
1 dl granatäppelkärnor
kakonibs

Värm ugnen till 175°. Smäölt kokosolja i en liten kastrull. Låt svalna. Skölj bönorna noggrant och ta bort kärnorna ur dadlarna. Mixa bönor och dadlar i en matberedare. Lägg till kokosolja och mandelmjöl. Tryck ner smeten från kanterna några gånger och mixa tills smeten är slät och kladdig. Lägg till kakao, matsoda, salt och ägg och mixa lite till. Täck botten i en springform med bakplåtspapper och smörj kanterna med kokosolja. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten. Låt helst kakan stå i kylskåpet över natten innan servering. Servera tillsammans med pepparkaksgrädde, kakaonibs och granatäppelkärnor. Vaniljglass eller vanlig vispgrädde fungerar också bra.

Pepparkaksgrädde

1 burk kokosmjölk á 400 ml (kyld över natten)
1 msk honung
1,5 tsk pepparkakskrydda

Gröp ur den tjocka kokosgrädden som stigit upp till ytan och lägg i en skål tillsammans med honung och pepparkakskrydda. Vispa till en slät grädde med en elvisp.

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.