Krämig quinoa med champinjoner och brysselkål | gf + v

Ni vet när man ska på resa och försöker tömma kylskåpet dagarna innan man åker? Och när det ekar tomt tidigare än man tänkt sig, men det känns onödigt att gå till butiken. För man ska ju ändå åka snart.

Precis så har mina dagar sett ut den här veckan. 

Så när jag igår skulle laga något att ta med som lunch till jobbet fick jag nog vända mig till mitt kreativa jag där jag stod i köket med de sista grönsakerna som fanns i kylskåpet. Jag bestämde mig för att bara slänga ihop allt det jag hittade och se vad för slag röra det blir. Man taget vad man haver, eller hur? Jag hade absolut inte tänkt göra ett recept av det hela, för jag hade ingen aning om hur det skulle smaka. Men till min förvåning blev det jättegott, och nu måste jag ju dela med mig. 

Om du inte äter mjölkprodukter, eller om du som jag försöka minimera intaget av dem, kanske du saknar krämiga rätter med ost i? Då ska du testa näringsjäst! Det används för att tillaga veganska ostar, och är mycket rikt på B-vitaminer. Den finns både som tabletter och flingor, jag har själv bara använt flingorna. Det är näringsjästen som gjorde den här quinoaröran sådär härligt krämig och gav den en lite ostig smak. 

Till den här rätten behöver du absolut inte följa receptet till punkt och pricka. Ta det som du har hemma! De grönsaker jag använde tycker jag passade bra tillsammans, men blir säkert precis lika bra med andra som du råkar ha i kylskåpet. 

Nu ska jag packa färdigt och få undan det sista jobbet innan jag sticker iväg till Helsingfors och Amsterdam. Oj vad det ska bli skönt!

Ha det bra!

// Nathalie

Krämig quinoa med champinjoner och brysselkål

(2 stora portioner eller 3 mindre)

2 dl röd quinoa
1 tsk salt
2 msk kokosolja
2 pressade vitlöksklyftor
10-12 st brysselkål
5 stora champinjoner
1 stor morot
1 dl krämig kokosmjölk
2 msk näringsjäst
2 tsk örtsalt
2 cm färsk ingefära
0,5 tsk chililflakes
1 tsk timjan

1. Skölj quinoan i en sil. Koka upp vatten och salt och lägg sedan i quinoan. Låt koka i 10-15 minuter. 

2. Skölj och skiva champinjonerna i bitar. Hetta upp en stekpanna med kokosolja och lägg i svampen. Pressa i vitlök och stek tills champinjonerna får lite färg.

3. Skölj och skiva brysselkålen i mindre bitar och lägg i stekpannan. Stek i ca 5 minuter. 

4. Skala och riv moroten grovt. Skala också ingefäran och skiva i små bitar. Lägg i stekpannan. 

5. Häll i kokosmjölken och låt det puttra en stund. Lägg sedan i näringsjästen och kryddorna och rör om väl. 

6. Häll bort vattnet från quinoan och häll sedan i stekpannan med grönsakerna. Servera med lite färsk timjan. 

Picture of Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari