Varma apelsiner med vaniljglass och maräng | gf + m

Om en vecka är det påsk…

…och i några dagar har jag funderat på vad jag ska hitta på för gott att göra till långhelgen. Det har stått helt still! Nu när jag har en “riktig” matblogg borde jag ju fundera ut värsta påskmenyn och vara i full färd med att testa olika spännande recept. Men så ambitiös tänkte jag nog inte vara i år. 

Men någonting kul vill jag ju hitta på! Och så härom dagen kom jag ihåg efterrätten som pappa alltid ville göra när vi hade middagsgäster hemma när jag var liten. Det här var hans specialitet. Apelsiner med vaniljglass och maräng som sattes i ugnen en liten stund och som sedan var härligt varma när det var dags att servera dem. Minst tio år sedan jag ätit dessa godingar senast, så därför ville jag nu testa att göra en egen variant av dem. På mitt sätt liksom. 

Och det blev en hit! En perfekt efterrätt efter en maffigare middag.

Den vanliga vaniljglassen ersatte jag med en mjölkfri sådan. Och marängen sötade jag med björksocker, d.v.s. xylitol. Ett nytt alternativ till det vanliga sockret jag inte använt tidigare. Dessa ska du testa om du göra något lätt och fräscht, hoppas det smakar!

 Nu ska jag hastigt städa lite och sedan gå ut på promenad i solen innan jag får finfint besök senare ikväll. ❤

Ha en riktigt skön helg!

// Nathalie

Varma apelsiner med vaniljglass och maräng (4 portioner)

1 dl mandelmjölk
1 dl blötlagda cashewnötter
1 burk kokosmjölk (á 400 ml, kyld över natten)
1 tsk äkta vaniljpulver
2 msk björksocker (xylitol)

4 st stora apelsiner
2 ägg
2 msk björksocker (xylitol)

1. Skölj cashewnötterna och mixa till en slät kräm i en matberedare tillsammans med mandelmjölken. 

2. Gröp ur kokosgrädden som stigit upp till ytan i burken med kokosmjölk och lägg i en skål. Vispa till en fluffig grädde. 

3. Rör ner cashewkrämen i kokosgrädden och lägg till vaniljpulver och björksocker. Blanda väl. 

4. Häll i en låda med lock och ställ i frysen i minst 6h. Rör om med jämna mellanrum de första timmarna för att undvika iskristaller. Ta ur frysen i ca en halv timme innan du börjar med apelsinerna.

5. Värm ugnen till 200°. Skölj apelsinerna. Skär bort ett “lock” på toppen. Gröp ur fruktköttet och lägg i en skål, enklast är det att använda en kniv att skära loss köttet med och sedan gröpa ur med en sked. När du fått ut det mesta av fruktköttet skär du itu eventuella större bitar och lägger sedan tillbaka fruktköttet i apelsinen (skalet blir som en skål). Placera apelsinerna på en form. 

6. Dela äggvitorna från gulorna och vispa vitorna till ett hårt skum. Lägg till björksocker. 

7. Fördela vaniljglassen i apelsinerna. Klicka sedan på marängen så att den täcker glassen och blir som ett lock på apelsinen. 

8. Grädda i nedre delen av ugnen tills marängen får färg, ca 6-8 minuter.

Picture of Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari