Raw pepparkakscheesecake | gf + m

MINDRE ÄN TVÅ VECKOR KVAR TILL JULAFTON!

Ända sedan jag var liten har julafton firats på så gott som samma sätt. Att träffas med hela släkten hos både mormors och farmors är det viktigaste och varje år gör vi i princip likadant. Att äta julmiddag hos farmor där vid fyra tiden, precis lagom till Kalle Anke, är alltid lika roligt.

Jag brukar fixa en efterrätt till julbordet, en gluten- och sockerfri sådan förstås. Förra året var det den här kakan jag lagade, en raw pepparkakscheesecake från denna blogg. Receptet kopierade jag rakt av, och om jag inte minns helt fel så blev den omtyckt. Receptet kommer längre ner om du vill testa. 

Jag har ännu inte funderat på vad jag ska fixa ihop det här året. Kanske någon glass? 

Ha det så bra allihopa, och kom ihåg att inte stressa med julklappar och andra ”måsten”. Det är helt onödigt.

RAW PEPPARKAKSCHEESECAKE 
20 cm form med löstagbar kant
10-12 bitar

Botten:

2,5 dl pekannötter
2,5 dl mandlar
2 tsk kanel
7 färska dadlar (kärnorna borttagna)


Fyllning:

5 dl cashewnötter (blötlagda över natten)
1 burk (400 ml) kokosmjölk (kyld över natten)
1 dl kokosolja
3-5 msk honung
3 tsk pepparkakskrydda

Dekoration:

granatäppelkärnor
raw choklad eller mörk choklad (jag använde torkade blåbär med raw choklad)
kokosflingor


1. Gör först botten. Mixa pekannötter, mandlar, kanel och salt till små smulor i en matberedare. Lägg i dadlarna och mixa till degen blir mjuk och kletig. Klä en form med bakplåtspapper och tryck ut degen. Ställ formen i frysen medan du gör fyllningen. 

2. Smält kokosoljan i en liten kastrull. Häll bort blötläggningsvattnet från cashewnötterna och skölj dem väl. Mixa till en smulig massa. Öppna burken med kokosmjölk och gröp ur den tjocka grädden som stigit upp till ytan (spara kokosvattnet som finns på botten). Lägg i matberedaren tillsammans med kokoolja, honung och pepparkakskryddorna. Mixa till en tjock, slät smet. Om smeten är för tjock kan du hälla i lite av kokosvattnet från burken. Smaka av med mera honung och kryddor om det behövs. 

3. Ta ur formen ur kylen och häll fyllningen över bottnet. Ställ tillbaka i frysen i ca 4-6 timmar. Ta ut kakan när den är helt genomfryst och ta försiktigt bort kanten på formen. 

4. Dekorera kakan med granatäppelkärnor och choklad. Låt kakan tina i ca 15.20 minuter innan servering. 

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.