Glutenfria pepparkakor | gf

Finns det något mysigare än att baka pepparkakor och lyssna på julmusik? 

På Självständighetsdagen tog jag upp traditionen som vi alltid hade när jag var liten. Det hör ju till att baka pepparkakor på Självständighetsdagen, eller hur? Det kan vara ett par, tre år sedan jag sist bakade egna pepparkakor, och nu tyckte jag minsann att det var på tiden. 

Hittade ett recept på gluten- och sockerfria pepparkakor i Virpi Mikkonens härliga nya bok, Joulukirja (adlink). Den ska du köpa om du vill ha en vacker bok full med julinspiriation och hälsosamma recept. Den var min lillajulklapp till mig själv. ❤

Men nu till pepparkakorna! 

Jag ändrade om receptet lite enligt vad jag hade hemma och det blev riktigt bra. Degen var godare än de färdiggräddade pepparkakorna, men det har jag alltid tyckt. Jag blev förvånad över hur lätt det var att kavla ut degen, tar man bara mindre bitar i gången och knådar degen lite innan man börjar baka ut den går det hur enkelt som helst. Mina blev väldigt luftiga ocg frasiga, vissa lite för tjocka men jag är nöjd över slutresutatet. Men som sagt, jag kommer alltid att vara en deg-älskare. 

Hur är det med dig, äter du hellre degen eller de färdiga pepparkakorna?

Glutenfria pepparkakor | gf 

125 g smör
1,5 dl kokossirap
2 msk jordnötssmör 
4 tsk pepparkakskrydda
1 ägg
4,5 dl glutenfritt havremjöl
2 dl potatismjöl
1,5 tsk matsoda

1. Värm smör, sirap och jordnötssmör till en slät blandning i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt kryddorna. Låt svalna. 

2. Lägg till ägget i kastrullen med kryddblandningen. Blanda havre- och potatimjöl i en skål tillsammans med matsoda och blanda sedan i resten av smeten. Rör till en jämn, formbar deg. Smaka av med mera pepparkakskrydda. Låt degen stå i kylskåpet över natten. 

3. Värm ugnen till 200°. Dela degen i fyra bitar och kavla ut en bit i gången, låt kastrullen med den resterande degen stå i kylskåpet under tiden. Knåda degbiten lite innan du börjar kavla ut den. Grädda pepparkakorna i ca 7-10 minuter på en plåt klädd med bakplåtspapper. 

Picture of Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari