Slow living, bananplättar och veckans kalender

Slow living – att leva långsammare. Det är något jag känt en längtan till i några år. Det kommer någonstans djupt inifrån. Att sänka tempot, göra mindre och njuta mera. Varför? För att jag vill vara istället för att bara göra.

Det började med att jag läste detta blogginlägg för säkert fyra år sedan. Jag gjorde en övning som finns i inlägget, Drömlivet. Det såddes ett frö, och utan att direkt ha tänkt på saken har jag under åren som gått gjort val för att komma närmare ett mera långsamt liv. Jag flyttade närmare naturen. Jag kan bestämma över min arbetsmängd och -tid, jag kan bestämma när jag vill vara ledig, när jag behöver en timeout.

Stanna upp, ta ett steg tillbaka. Reflektera och ifrågaställ. Hur vill du leva? Vad mår du bra av? Hurudant tempo vill du du ha i ditt liv?

Min utmaning är att jag till naturen är en relativt lugn person, men jag har också ett inbyggt driv att hela tiden göra saker. Och nu när jag har en liten familj, ett eget företag och ett hus med trädgård att sköta om, ja då känns det som att det hela tiden finns något som borde göras. Helst med detsamma. Och där far jag fram som en virvelvind och bara gör. Till viss del mår jag bra av det, jag älskar att få saker att hända, att se resultat. Och jag är snabb. Men jag märker också att jag behöver massor med lugn och ro, tid för återhämtning och reflektion. För att ladda upp och sedan orka med mitt driv att göra en massa.

Jag vill bli bättre på att kunna lämna, låta saker vara. Saker som inte är nödvändiga, saker som kan vänta. Och istället känna efter, vad skulle jag behöva just nu? Och faktiskt lyssna på kroppen, på själen. Vad skulle jag kunna göra om jag inte plockade ur diskmaskinen, om jag tackade nej till det där uppdraget, om jag väljer att vara hemma istället för att åka iväg?

Hur tänker du? Vill du leva ett långsammare liv?

Kram Nathalie

Längre ner finns ett recept på världens bästa bananplättar, och också min kalender för denna vecka.

Bästa bananplättarna med chiasylt

10-12 st

2 bananer
4 ägg
1 dl havregryn
kanel, kardemumma och salt
kokosolja att steka i

2 dl frysta bär (jag hade hallon och blåbär)
1 msk chiafrön
1 msk honung

sojayogurt eller vanlig yoghurt och frysta bär att toppa med

Mixa banan, ägg, havregryn och kryddor med en stavmixer. Stek till gyllenbruna plättar i kokosolja. Tina upp bären i en kastrull. Dra av plattan och lägg i chiafrön och honung. Rör om och låt stå i 10-15 minuter så att sylten tjocknar. Ät plättarna med chiasylt och valfri yoghurt!

Och här kommer veckans kalender, med slow living i tankarna:

Måndag: Igår började jag dagen med ett yinyogapass. Tog tag i arbetsdagen vid 9-tiden och jobbade med en boklayout i nån timme. Ägnade resten av dagen åt planering och recepttestning inför mina matkurser i slutet av månaden. Och mys med Simba förstås 🙂 Jobbade sammanlagt 4 timmar, vilket är arbetstiden jag strävar till att ha per dag. Ibland blir det mindre och ibland mera, men runt fyra timmar är det optimala för mig och min kreativa energi. Vilken lyx att få bestämma över arbetstiden själv ♡

Tisdag: Idag ska jag jobba från campus-kontoret på förmiddagen ett par timmar, spännande att lämna Simba ensam. Videoredigering på schemat. Åker hem till lunch och tar ett nytt jobbpass där. Ska planera inför ett nytt receptprojekt! Ridlektion vid 4-tiden, och efter det är det soffmys som gäller hela kvällen 🙂

Onsdag: Börjar jobba med det nya receptprojektet! Två gånger i månaden ska jag från och med nu ta fram recept till vegosajten kasvisreseptit.fi, ska bli så kul! Inga planer till kvällen, skönt. Skogen eller fridans kanske? Eller så är jag bara hemma.

Torsdag: Färdigställer recepten och skickar in materialet. Jobbar vidare med det som känns mest aktuellt. Får se om vi åker till Vasa och dansar på kvällen.

Fredag: Öppet program än så länge, jobbar med det som behövs. En vän kommer i alla fall över på morgonte 🙂 Om vi inte dansade på torsdagskvällen åker vi eventuellt på salsafest till Vasa denna kväll istället.

Helgen: Heeelt oplanerad helg. Jag vill måla, kanske kratta också. Vara ute och njuta av hösten åtminstone.

Du får jättegärna trycka på hjärtat under inlägget om du gillar det du läser! Det hjälper mig att få en bättre inblick i vilka typer av inlägg du som läsare gillar mest. Tusen tack för att du läser!

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

4 svar

  1. Jag känner absolut som du, vill gå ner i arbetstid till ca 4 h per dag. Jag vill mer och mer tillbringa tid vid vattnet och naturen. Ska börja fokusera på ett hus vid vatten så att det blir verklighet snart…

  2. Vad glad jag blir att hittat till din blogg! Den innehåller goda recept och utgör en skön motvikt till “prestationshetsigheten” som annars tenderar att dominera denna marknad.

    1. Åh, tack ska du ha. Det är precis det jag hoppas åstadkomma med min blogg (och i livet sådär i allmänhet). Tack för att du kommenterade <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari