Stall Falisa – så mycket mera än bara ridning

*Detta blogginlägg är ett betalt samarbete tillsammans med Stall Falisa*

Golvet knarrar och från hagen utanför hörs hovar mot marken. En häst frustar, en annan gnäggar. Morgonsolen lyser in genom gardinerna och katten Emil hoppar ner från loftet. Det är dags att stiga upp, en ny dag börjar på gården. 

Sista helgen i augusti tillbringade jag på ett ridläger för vuxna vid Stall Falisa i Maxmo. Under tre dagar fick jag tillsammans med min lägerkompis Sofie och gårdens ägare Tessa Turtonen hänge mig åt hästarna och livet på gården. Det var verkligen en drömhelg. Jag fick återuppleva kära barndomsminnen från tiden när jag var en inbiten hästflicka som drömde om en egen häst, och samtidigt fick jag nu i vuxen ålder lära mig nya saker om både mig själv och hästarna. 

Stall Falisa är nämligen inte som alla andra stall. 

Jag kände det redan när jag första gången svängde in på stallgården. Det är litet och ombonat. Ett mysigt stall invid stora hagar. Fina gamla byggnader med naturen alldeles bakom knuten. Det är hemtrevligt och äkta. Tessa har en värme och närvaro som gör att jag kände mig sedd och välkomnad. 

Vi inledde lägret med eftermiddagsfika ute på gården där jag och min lägerkompis fick berätta vilka förväntningar vi hade inför helgen. Varför var vi där? För mig var svaret enkelt. Jag ville umgås med hästarna, koppla av och må bra. Jag ville också lära mig mera om hur man kommunicerar med hästarna och hanterar dem på ett medvetet sätt.

Tessa brinner för sitt jobb. Hon njuter av att samarbeta med sina fyrfota kolleger för att hjälpa människor att utvecklas.

En glad och trygg häst

På Stall Falisa är hästens välmående i fokus. Hästarna går i lösdrift, vilket betyder att de inte bor i boxar inne i stallet utan de lever tillsammans som en flock ute i de stora hagarna. Det märks att hästarna är avslappnade och lugna, de lever ett naturligt liv. 

Tessa sköter verksamheten med undervisning, läger och kurser medan hennes man Joonas tar hand om hovverkningen. Stall Falisa grundades 2011 och är ett alternativ till den traditionella ridskolan. Till gården kommer allt från barn med specialbehov och erfarna ryttare till vuxna som aldrig ridit förut och personer som bara vill umgås med hästarna.

Huvudsyftet med all vår undervisning är en välmående och hållbar häst som förstår sitt arbete och som trivs med det. Därför är en lugn och stressfri atmosfär viktig vid undervisningstillfället. Vi tvingar inte hästen, utan hjälper den att förstå vad vi är ute efter, bland annat genom att guida den rätt och belöna den vid rätt tillfälle.

Tessa Turtonen

Undervisningen blir så mycket roligare för hästen när den känner sig trygg och förstådd.

Som att vara på ett retreat

Under helgen fick vi en inblick i hur de på Stall Falisa kommunicerar med sina hästar. Varje gång innan vi satt upp i sadeln gjorde vi olika övningar på marken för att stärka förtroendet mellan ryttare och häst. Eftersom ingen häst egentligen är byggd för att bära en tyngd är det viktigt att hjälpa hästen att bära upp sin kropp. Att slappna och vara medveten i den egna kroppen för att därmed störa hästen så lite som möjligt var instruktioner som Tessan upprepade gång på gång. Det gällde verkligen att vara i kroppen. Det var väldigt utmanande, men också oerhört belönande när det gav resultat och hästen förstod precis vad jag bad den om.

Under lägret, som pågick från fredag eftermiddag till söndag eftermiddag, fick vi pröva på både frihetsdressyr och beridet bågskytte. Självklart galopperade vi också längs lummiga skogsvägar, vi städade stallet, gav mat åt hästarna och gosade så mycket vi bara hann. 

Åsnan Iior, jag och Mumrik och Sofie och Gimir. Foto: Tessa Turtonen

Det kändes lite som att vara på ett retreat. Jag kunde koppla av från det “vanliga” livet och var helt och hållet i nuet. Som i en liten bubbla tillsammans med hästarna. Med dem går det inget annat än att vara här och nu.

Jag fick lära känna två fina hästar lite närmare under helgen. Först det vackra och känsliga stoet Lancera (första bilden) och senare stora Mumrik med det enorma hårsvallet. Tessan beskrev Lancera som ganska introvert, men väldigt hängiven när man väl lär känna henne. Och jag kände genast på mig att vi kommer att komma bra överens, vilket vi också gjorde. På söndagen fick jag umgås med Mumrik, bamsingen. Och det var nog något med hans storlek, envishet och lugn som gick rakt in i mitt hjärta. Vi passade bra ihop, även om han verkligen var en utmaning för mig. Där uppe på hans breda rygg kände jag mig hemma.

För att få en harmonisk relation till hästen behöver vi människor förstå hästens beteende och naturliga behov. Vi behöver veta hur hästen ser på sin omgivning och varför den beter sig på ett visst sätt i olika situationer.

Tessa Turtonen

Stall Falisa är ingen traditionell ridskola. Här är lek och förtroende de viktigaste ledorden i undervisningen.

Kloka lärare

Efter en helg på gården kändes det nästan lite vemodigt att säga hejdå och åka hem. Helgen gjorde ett stort intryck på mig, min syn på hästhållning och ridning förändrades rejält och jag vill hemskt gärna lära mig mera. Hästarna är kloka lärare. Och kunskapen som Tessa besitter var guld värd att få ta del av. I flera situationer under helgen kunde jag dra paralleller till mitt vanliga liv, till olika beteenden jag har som kom så tydligt fram i samspelet med en häst. Att vara tydlig och veta vart jag är påväg är ett bra exempel. För att hästen ska kännas sig trygg med mig som ledare behöver jag vara extremt tydlig, och veta exakt vad jag vill att den ska göra. Och visst gäller exakt samma sak när det kommer till kommunikation i olika relationer?

Jag är så tacksam över att jag fick uppleva denna helgen. Det här kommer jag att leva länge på. Alla som känner en liten gnista av nyfikenhet gentemot de fantastiska djuren borde ta sig tid att besöka Stall Falisa. Det är verkligen en speciell plats med en alldeles egen känsla. Vare sig du är en inbiten hästmänniska eller ej.

Du hittar Stall Falisa i Maxmo någon kilometer från Riksväg 8. Deras hemsidan hittar du HÄR!

Alla bilder i inlägget är fotograferade av Pia Bobacka.

Jag och Lancera och Sofie på Isa.
Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.