Glutenfria produkter från GlutFood.com

Detta inlägg är ett betalt samarbete med GlutFood Ab Oy.

Under våren läste jag en artikel om en nystartad webbshop, GlutFood.com, som enbart säljer glutenfria produkter. Vilken bra idé! Jag fick en känsla av att det här är något jag ska utforska, speciellt när jag fick reda på att ägarna är bosatta i Kronoby, min hemkommun. Jag kontaktade ägarna och vi kom överens om att göra ett samarbete där jag testar några av deras produkter.

GlutFood drivs av Gauti Thordarson, som ursprungligen är från Island, och hans kompanjon Marcus Snåre, en tvättäkta Kronobybo. De grundade företaget 2017 med målsättningen att samla ihop så mycket med glutenfria varor som möjligt på ett och samma ställe, eftersom de fann stora brister i butikernas utbud. Vägen dit har varit lång och krokig, tidsbrist har också gjort att det tagit längre än de trott att få fart på verksamheten. Men nu är de hårt på gång, berättar Gauti.

När Gauti ändrade om sin kost för ca fyra år sen lade han märke till att utbudet av glutenfria produkter var begränsad i dagligvaruhandeln, och prisnivån var hög. När han då sökte på nätet hittade han ingen webbshop som erbjöd enbart glutenfria varor, därav föddes affärsidéen.

GlutFood vill nå ut till alla som har behov av glutenfria varor, både de som lider av celiaki och de som av andra orsaker väljer att leva utan gluten. I nära framtid kommer de även att utöka sortimentet med PKU varor, dvs. lågprotein varor. Dessa produkter lämpar sig för de som lider av  Fenylketonuri, även kallat Föllings sjukdom och förkortat PKU, och även de som har njursvikt har nytta av dessa produkter.

De varor som Gauti och Marcus själva importerar väljer de främst på grund av kvalité och pris, fraktkostnader från ursprungslandet spelar också en roll. Inhemska varor har samma regel. Det viktigaste är att deras kunder känner sig trygga med utbudet och att prisnivån är konkurrenskraftig. Produkterna importeras från Sverige, Polen, Belgien och Tyskland, och förhandlingar med finska leverantörer pågår. Bland produkterna finns i nuläget bland annat mjölmixer, färdigt bröd, müsli, snacks, pasta och godis.

Jag tycker det är en superbra satsning som Gauti och Marcus har gjort. Jag vet hur svårt det är att hitta i det relativt begränsade utbudet av glutenfria produkter i matbutikerna. Det har blivit betydligt bättre, men fortfarande finns det mycket som kan förbättras. Och kanske är det det här som är framtiden? Att handla hem varor från nätet istället för från butiken?

Nu till produkterna!

Jag valde att testa tre produkter från GlutFood’s webbshop. En browniemix, en knäckebrödmix och en falafelmix från det svenska företaget Ewalie. Jag kan inte säga att jag är ett fan av mjöl- eller andra mixar, men den här gången ville jag ge det en chans. Man kan ju alltid ändra sig! Ibland är det ju bra och smidigt att ha något snabbt att kunna röra ihop, utan att behöva handla hem en massa olika ingredienser.

Dessa produkter tilltalade mig först och främst tack vare sina otroligt fina förpackningar (en grafikers yrkesskada), men också för att alla tre är ekologiska och har korta innehållsförteckningar.

Och jag måste säga att jag blev positivt överraskad av alla tre!

Falafelmix

Jag har länge tänkt göra “riktiga” falafels hemma, har till och med köpt torkade kikärter. Men jag har inte kommit så långt ännu. Därför var falafelmixen den första jag visste att jag ville testa, för att se om de faktiskt smakar som riktiga falafels ska göra. Och det gör de!

Mixen betår av en påse med kikärtsmjöl och olika kryddor. Spiskummin, persilja, vitlökspulver, koriander och vitpeppar, inget annat. Det enda man behöver göra är att värma upp några deciliter vatten, och sedan röra ihop med mjölmixen och låta svälla i ca 15 minuter. Smeten blev tjock och det gick lättare än jag trodde att rulla till fina bollar. Jag stekte falaflarna i mycket kokosolja och tycker dom fick en fin och knaprig yta.

För att piffa upp falaflarna lite rörde jag ihop en “tzatziki” med havre fraiche, zucchini, vitlök, citron och örtsalt. Det blev en fräsch och syrlig kompis till bollarna!

Tzatziki med zucchini

1 burk havre fraiche (200g)
2 dl riven zucchini
1-2 vitlöksklyfta (jag hade 1)
2 msk citronsaft
1 tsk örtsalt

Vi åt falaflarna i våra lunchlådor i ett par dagar, tillsammans med tzatzikin och en stor sallad. Perfekta sommarluncher!

Knäckebrödmix

Jag älskar knäckebröd och fröknäcke. Men alldeles för sällan gör jag eget. Det är ju inte svårt, men det blir bara inte gjort. Och nu är jag så glad, för nu har jag en burk med p e r f e k t a knäckebröd i en glasburk på köksbänken. Knäckebrödsmixen är nog den jag är mest nöjd över att jag fick testa, för den har jag allra mest användning för i vardagen.

Det allra bästa med knäckebrödet är att det bara innehåller sex ingredienser. Rårisflingor, boveteflingor, linfrön, pumpakärnor, sesamfrön och solroskärnor. Det är också löjligt enkelt att tillaga. Bara att röra ihop med kokande vatten och olja, och sedan breda ut på två plåtar, strö över lite flingsalt och grädda. Det som var lite kul var att man instruerades att klippa knäckebrödet i bitar när det gräddats en liten stund. Jag trodde helt ärligt inte att det skulle fungera, men visst gjorde det det! Fina, lika stora bitar blev det.

Jag äter allra helst mina knäckebröd med mycket smör på, vem gör inte det? Men den här gången ville jag lyxa till det lite och gjorde därför tre olika smakkombinationer.

Avokado, chili och färsk oregano

Körsbärstomat, fetaost och vårlök

Jordnötssmör, banan och kanel

Kan du gissa vilken som var min favorit? 😉

Browniemix

Och sist men inte minst, browniemixen! Denna produkt valde jag inte själv, men jag bestämde mig för att testa den med öppet sinne, även om jag kände mig lite skeptisk. Jag äter socker, det gör jag, men när jag bakar vill jag allra helst själv bestämma vilken mängd och vilken typ av socker jag använder. Men jag hade inte behövt oroa mig, det var så skönt att bara röra ihop mixen och sedan ha en perfekt brownie att bjuda på. Saftig och väldigt “brownig”. Och sockermängden är dessutom halverad, vilket jag anser vara ett stort plus.

Det man behövde förutom mixen var ett par ägg, smör och lite mjölk. Jag använde havremjölk istället för vanlig mjölk, vilket fungerade bra. Jag gjorde dessutom en kokosgrädde med kakao till, vilket passade utmärkt. Dekorerade med frysta hallon och ätbara blommor, finare browniebitar får man leta efter 🙂

Kokosgrädde med kakao

1 burk kokosmjölk (á 400 ml)
2 msk rå kakao
1 msk kokosnektar (eller annan sötning)

Utbudet av glutenfria produkter på webbshoppen är redan stort, men ska öka ytterligare.

På glutfood.com hittas flera av Ewalie’s övriga produkter, och även andra märken jag inte sett att säljs i Finland. Utbudet är redan ganska stort, men utökas hela tiden i takt med att Gauti och Marcus hittar nya spännande produkter de vill ta in. Finns det någon produkt du gärna skulle se i deras sortiment? I så fall är du varmt välkommen att ta kontakt med Gauti eller Marcus!

Här hittar du webbshoppen:

www.glutfood.com

Du får jättegärna trycka på hjärtat under inlägget om du gillar det du läser! Det hjälper mig att få en bättre inblick i vilka typer av inlägg du som läsare gillar mest. Tusen tack för att du läser!

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari