Att våga vara ledig + veckans kalender

Jag har växt upp med en tro om att man som egenföretagare måste jobba långa dagar och att man typ aldrig kan vara ledig. Att man måste kämpa för att få det att gå runt och att man är stressad så gott som hela tiden. När jag för snart fyra år sedan sade upp mig från reklambyrån i Esbo kastade jag ut mig i företagslivet utan att riktigt ha en aning om vad jag gav mig in på. Men en sak visste jag. Jag gjorde det för min hälsas skull, och för att kunna styra över min tid och min arbetsmängd. Jag tänkte alltså inte göra det så som jag trodde att man måste göra.

När jag hösten 2015 försiktigt började på med mitt företagande efter ett halvt års sjukledighet jobbade jag ungefär två timmar per dag. Jag hade inget annat val än att anpassa arbetsmängden efter mitt fysiska och psykiska mående. Jag hade en liten kundkrets som höll mig flytande, och tack vare stödet från min familj kunde jag satsa det mesta av min kraft på att bli frisk. Tiden gick, och jag började sakta men säkert må bättre. Med tiden ökade också mina kunduppdrag och därmed också min arbetsinsats, och jag fick öva på att balansera på den tunna tråden mellan för mycket och lagom.

I dag är jag otroligt stolt över mig själv för att jag vågade börja lugnt. Att jag vågade jobba en bråkdel av det som anses vara ”normalt”, och att jag genom det gav mig själv tid till att läka och bli frisk. Jag gjorde hela den här företagar-grejen på mitt eget sätt, precis som jag lovat mig själv, och jag lärde mig att det inte är farligt att ta lediga dagar nu som då om hälsan och och sinnet så behöver. Någon stabil ekonomi har det inte varit tal om, men det har gått runt och jag har klarat mig. Och nu, fyra år senare, har jag byggt upp en verksamhet som jag faktiskt kan leva på.

Nu har jag jobbat heltid i ungefär två år. Ett år med ett deltidsjobb vid sidan om företaget och nu det senaste året enbart som min egen chef. Men för mig betyder heltid aldrig 40 timmar i veckan. Jag jobbar i snitt fem timmar per dag, ibland lite mera och ibland mindre. Ibland tar jag en ledig dag mitt i veckan, ibland blir det en förlängd helg, och ibland kan jag jobba både kvällar och helger. Ibland är det intensiva perioder med många parallella projekt och ibland är det betydligt lugnare. Länge har jag dock haft en inre konflikt där jag känt mig otillräcklig och på något sätt sämre för att jag inte jobbat så mycket som andra runt om mig gör (eller verkar göra), men nu har jag äntligen börjat känna mig trygg i min livsstil. Jag jobbar väldigt effektivt och får mycket gjort när jag väl jobbar. Så varför jobba flera timmar än det behövs och låta hälsan bli lidande?

Jag är väldigt glad att jag med gott samvete kan unna mig en ledig dag nu som då. Tidigare gjorde jag det för att jag var tvungen, nu gör jag det för att jag har ett val. Och det är jag otroligt tacksam för.

Hur är det med dig, kan du var ledig?

Kram Nathalie

Den här veckan jobbar jag bara fyra dagar, och detta är det som jag ska syssla med:

Måndag: I dag jobbar jag hemifrån, min kära mor är här och fixar till en blombänk som fått leva sitt eget liv de senaste tio åren. Vilken lyx att ha en mamma som kan och älskar att göra det vackert i trädgården, nu lär jag mig hur jag själv ska göra i fortsättningen. Här finns nämligen många liknade rabatter som skulle behöva snyggas till. Själv sitter jag vid köksbordet och jobbar med administrativa grejer, bl.a. planering inför hösten, svarar på mejl och fixar olika saker på mina webbsidor. En mjukstart efter långhelgen!

Tisdag: Kontorsdag vid campuset. Ska påbörja ett nytt layoutprojekt, kul! Förhoppningsvis har vi fint väder på kvällen och kan fortsätta med trädgårdsarbetet.

Onsdag: Fortsätter med layoutprojektet och tar tag i annat som behövs. Fotar och skriver eventuellt ett inlägg till ett nytt bloggsamarbete.

Torsdag: Ska skriva en krönika till Sevendays samt ett blogginlägg om varför jag älskar att fota mat. På kvällen tar jag tåget ner till Helsingfors och tillbringar helgen med kära vänner!

Du får jättegärna trycka på hjärtat under inlägget om du gillar det du läser! Det hjälper mig att få en bättre inblick i vilka typer av inlägg du som läsare gillar mest. Tusen tack för att du läser!

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

8 svar

  1. Tack för ett bra inlägg! Blir inspirerad och glad att läsa att du unnar dig lediga dagar och njuter av livet.

  2. Vilken resa du gjort med företaget, dröm att kunna lev på he man tycker om! Bra jobbat. Du gör allt så grundligt och snyggt så int e man heller förvånad 😉 lycka till! Ha en skön sommar. Kram

  3. Jag tycker det är så bra att du kör ditt eget race och inte jobbar mer än vad du behöver och orkar. Der borde fler göra! Tycker nuförtiden att det blivit en dålig trend att man ska jobba så himla mycket. Istället borde man fokusera på att jobba kortare dagar men effektivare. Då tror jag fler hade mått bättre för att de hade fått jobba kortare dagar men verkligen koncentrera sig under de timmar de jobbar! Bra att du lyfter upp ämnet ☺️

    1. Nemen tack, vad glad jag blir av din kommentar. Jag instämmer helt, tror samhället skulle se ganska annorlunda ut då. Inte alltid lätt att inte falla in i ekorrhjulet, men man får öva 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.