Återhämtning, framgång och att göra mindre

Jag har funderat mycket på det här med att man någonstans tror att det förväntas att man ska göra så mycket hela tiden. Att man ska ha mycket på gång för att vara framgångsrik. Att det på något sätt är “coolt” att ha många bollar i luften. Att man i det stora hela ska orka så mycket, som jag skrev om i en krönika för någon vecka sedan.

En vän berättade att hon hade läst mitt förra måndagsinlägg där jag skrev om hur min vecka med två kurstillfällen såg ut. Att hon blev så glad över att jag vågade skriva ut att jag inte skulle jobba så mycket varken under dagen innan själva kursen, eller dagen efter. Att jag vågade skriva att jag tar det lugnt för att återhämta mig efter att jag haft intensiva arbetsuppgifter.

Det fick mig att inse att ja, kanske jag lärt mig något trots allt. För det här var första gången jag medvetet planerade min vecka utgående från hur krävande jobbgrejer jag hade. Kanske jag äntligen har lärt mig att jag inte kan köra på med hur många intensiva arbetsuppgifter som helst under en och samma vecka, att jag ger så otroligt mycket av mig själv när jag jobbar med det jag brinner för att jag behöver planera in återhämtning både före och efter.

Förra hösten höll jag nio kurser runt om i hela Österbotten, och jag var helt slutkörd. No shit. Missförstå mig rätt, det var verkligen ett nöje att få träffa alla kursdeltagare och laga hälsosam mat tillsammans. Men, det blev för mycket. Kanske det hade fungerat om jag (som jag gjorde förra veckan) hade planerat in tillräcklig med återhämtning både före och efter varje kurstillfälle. Men det gjorde jag ju inte, jag jobbade i princip helt normalt under dagarna och höll sedan kurserna på kvällarna.

Inte så konstigt att jag var trött. Men man lär ju sig av sina misstag, tyvärr ofta genom den hårda vägen. För det tar sin tid, man måste oftast dunka huvudet i väggen några gånger innan insikten kommer. För mig gäller insikten inte bara min kursverksamhet, den lägger sig över hela mitt liv. Jag behöver mera återhämtning och oplanerade stunder för att kunna driva mitt kreativa företag på sätt som passar mig, och dessutom kunna njuta av en vardag och fritid så som jag vill ha den. Nu gäller det bara att öva, och våga prioritera det jag vet att jag behöver.

Och det här med att man ska ha många bollar i luften för att vara “intressant” och “framgångsrik”, och att man som företagare måste jobba 12 timmars dagar för att få det att gå runt, det vill jag påstå att är helt och hållet bullshit. Jag har trott att det varit sant, och jag kan fortfarande ryckas med av det jag ser och hör. Men innerst inne vet jag att det inte är min sanning, och att jag inte vill leva ett sådant liv. Jag tror innerligt på att man kan jobba mindre och få mer, och att man visst kan vara framgångsrik även om man inte jobbar häcken av sig. För vad betyder framgång, egentligen?

Men det tar vi i ett annat inlägg! Hur tänker du om återhämtning, framgång och att göra mindre?

Ha nu en riktigt bra vecka, hoppas att också du vågar göra mindre ♥

Kram Nathalie

Den här vyn längtar jag efter. Här är det så enkelt att göra mindre. Snart!

Och nu är det ju väldigt passande med veckans kalander, hihi. Som jag tycker är riktigt okej. 1,5 extra ledig dag och intressanta jobbgrejer. Hur planerar du din vecka?

Måndag: Just nu sitter jag här i mitt varma hemmakontor och hostar, och skriver det här inlägget (som du säkert har listat ut). Fick världens halsont igår, så typsikt. Men det är väl bara kroppen som säger att jag ska ta det lite lugnt fortfarande. GÖR MINDRE! För i dag hade jag egentligen tänkt cykla in till stan och jobba från campus, men jag fick nog ta och ändra mig. Så en lugn hemmajobb dag blir det istället, helt säkert med både en och två power naps.

Tisdag: Beroende på hur jag känner mig jobbar jag härifrån eller så åker jag in till campus. På eftermiddagen har vi utbildning med GROW, denna gång ska vi besöka en bokföringsbyrå. Eftersom jag sköter min bokföring själv ska det bli intressant att få svar på vissa frågor jag har.

Onsdag: Hemsidedesign, mässmaterialet och lite annat grafiskt kundjobb finns på onsdagens to do -lista. Åtminstone då vill jag gärna jobba från campus-kontoret.

Torsdag: En halv jobbdag med det som behövs färdigställas innan helgen, och sedan åker vi iväg till Vasa för lite ärenden och vårens sista danslektion. Hur ska jag klara mig ända till hösten? Blir att träna massor här hemma 😉

Helgen: Påsken kommer riktigt lägligt i år. Så skönt med långhelg. Vi har en hel del planer, vi ska bl.a. måla hallen. Jag ska också fota några recept till ett större samarbete jag har på gång, så kul. Och så ska vi hämta en liten kisse! En liten svart en ♥ Ska bli mysigt med en fyrbent familjemedlem, en levande varelse behöver vi allihopa ♥ Och så hoppas jag också på att få träffa och umgås med mina vänner 🙂 Men vila och att också komma ihåg att göra mindre finns såklart också högt på listan. Öva öva öva 😉

Du får jättegärna trycka på hjärtat under inlägget om du gillar det du läser! Det hjälper mig att få en bättre inblick i vilka typer av inlägg du som läsare gillar mest. Tusen tack för att du läser!

Picture of Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

4 svar

  1. Ja, det är spännande hur vi åtminstone i något skede tror att vi måste jobba jämt för att det dels ska gå runt i livet och dels för att det annars kanske ser knasigt ut utåt?! Lite galet också att vi är lite rädda för att visa att det går att jobba och leva lite annorlunda än working 8 to 4. Känns som att det finns lite kvar att jobba på i samhället när vi ens behöver tänka dessa tankar, att det finns ett stråk av skämmighet i att inte alltid ha i högsta växeln. Nej, dags att sträcka stolt på nacken och stå upp för ett sundare arbetsliv – och för att aldrig någonsin döma någon som arbetar annorlunda än en själv. Keep up the good spirit, fina du! ♥

    1. Tack för din kloka och fina kommentar Nina! Du har så rätt, det är skrämmande. Och ja, det finns absolut en hel del att jobba med för att vi ska få ett sundare samhälle. Men vi kan ju inte annat än att börja med oss själva, och kanske kunna inspirera någon annan på vägen? KRAM!

  2. Lite sent inlägg… Men efter min krasch 2004, har jag medvetet valt att jobba, resa o göra mindre. Efter att jag fick mina barn, så blev det ännu viktigare att vara närvarande o hemma. Visst jobbar jag, ca. 7-8 timmar i veckan (håller gymkurser, barngymnastik mm), men har märkt att man lätt får pikar då man mest är hemma… Självklart skulle inte detta va möjligt utan min man, som i sin tur är på sjön två veckor i taget. Så sysslolös är jag inte! ? Jag vill tro, att vi alla kan välja. Men vi kan inte få allt… För mig är tiden med mina barn det viktigaste och att jag har tid och ork att vara med dom, att röra på mig, vara utomhus, laga bra mat och lyssna på dom. Sådant är mitt liv och jag njuter av varje dag!

    1. Tack för din kommentar! Vad glad jag blir att höra att du vågar välja det som du mår bäst av. Så inspirerande! <3 Normen är ju att man ska jobba heltid och vara så himla effektiv. Men jag tror att många av oss skulle må bättre av ett annat tempo. Stor kram till dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Sök

Price Based Country test mode enabled for testing Sverige. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari