9 saker du kan göra när rädsla och oro tar över

Ja, vad ska man säga? Jag har inte bloggat på nästan två månader, och att göra det nu när läget är som det är kännas svårt. Men viktigt, så jag väljer att göra det ändå. Kanske någon där ute behöver läsa detta i dag?

Många av oss går antagligen runt med en känsla av overklighet just nu. Händer detta verkligen? Det är ungefär som att mattan dragits under fötterna på oss och allt det vi sett som normalt, det vi tagit för givet, har förändrats helt. Vi har också mycket rädsla och oro omkring oss nu, och det är ju inte alls konstig. Hela världen är i kaos.

Jag tror att det viktigaste vi kan göra nu är att tillåta oss att känna alla känslor. Ingenting är normalt, och vi reagerar alla så olika. Låt dig vara arg, ledsen och orolig. Men det är också okej att vara glad och lugn. Låt det bara vara som det är, det finns inget rätt eller fel.

För mig egen del försöker jag dock medvetet hitta tillbaka till lugnet varje gång rädslan och oron tagit över. Låter jag rädslan ta över hela mitt liv, ja då blir det väldigt tungt att vara människa. Vissa dagar kan jag känna mig helt lugn dagen igenom, och andra dagar kan jag försvinna in i ett moln av oro där katastroftanke efter katastroftanke avlöser varandra. Då om någonsin behöver jag konkreta verktyg för att ta mig ur oron. Då behöver jag hitta tillbaka till mig själv, och lämna huvudet där sinnet går på hövarv.

Det är så mycket vi inte kan kontrollera just nu, och det är skrämmande. Vi vill så väldigt gärna ha kontroll. Och det har vi inte, inte någonsin. Men det vi däremot kan kontrollera är hur vi reagerar och agerar på det som händer omkring oss. Jag försöker aktivt välja vart jag lägger min energi. Väljer jag att läsa nyheterna varje timme, eller går jag ut i den friska luften, andas och rör på kroppen? Jag vet vad jag mår bättre av, alla gånger.

Detta är till dig (och mig) som känner att du behöver något konkret att ta till när rädslan sköljer över dig.

1 – Fokusera på din andning

Våra andetag har vi med oss hela tiden, och att fokusera på din andning är det enklaste sättet att komma tillbaka till nuet och dig själv. När tankarna spinner och du känner att du tappar kontrollen, ta ett djupt andetag och räkna till 5 (eller 6, eller 8). Känn hur andetaget går in genom näsan och ner i lungorna. Andas riktigt djupt så att du känner hur bröstkorgen blir bredare, växer ut mot sidorna. Andas ända ner i magen, ända ner mot ryggslutet. Andas ut lika långsamt som du andades in, räkna till samma siffra. Andas in och ut, lugnt och fint, tills du känner att du är här, att du är okej. Allt kommer att ordna sig.

2 – Identifiera vad det var som triggade rädslan

När du har andats djupt några gånger kanske du känner dig lite bättre till mods. Försök då att tänka tillbaka och identifiera vad det var som triggade din rädsla. Läste du något? Såg du på något? Pratade du med någon? Var det en tanke som plötsligt dök upp? När du har identifierat din trigger kanske du förstår din egen reaktion lite bättre, och om du vill kan du i fortsättningen välja bort det som utlöste din rädsla, i den mån det är möjligt. Om du läste en nyhetsartikel eller såg något i ditt Facebook-flöde kan du till exempel begränsa tiden du spenderar med telefonen i handen. Såg du något på nyheterna kan du välja att inte se på nyheterna varje dag. Pratade du med en person som var väldigt orolig och rädd kanske du kan minska på tiden du pratar med just den personen, för din egen skull.

3 – Kom tillbaka till kroppen

När oro tar över befinner vi oss uppe i huvudet. Vi är varken närvarande i nuet eller i kroppen. Andas, och känn om du kan flytta ditt medvetande ner till fötterna. Känn underlaget du står på, känn marken under fötterna. Känn tårna, fotsulorna och hälarna. Andas och känn att du är här. Inte i framtiden, inte i tankefnurror som börjar med ord som ”tänk om..”.

4 – Gå ut i naturen

Jag upplever naturen som det mest lugnade just nu, som att kontakten med skogen och havet tar mig tillbaka till mig själv. Har du möjlighet, gå ut i naturen så ofta du bara kan. Rör på dig, andas frisk luft. Lägg dig ner i mossan, krama ett träd (det är helt underbart) eller bara gå ett varv kring kvarteret. Ut med dig!

5 – Skriv ner dina tankar

Är huvudet fullt med tankar och har du svårt att lugna ner dig, eller ens veta vad du tänker, skriv ner det som snurrar i knoppen. Ta en anteckningsbok eller ett papper, ställ en timer på 10 minuter och bara skriv. Låt orden komma, utan att censurera eller tänka efter. Det gör ingeting om du skriver samma sak 57 gånger, ut med allting bara. Efteråt kommer det att kännas så mycket lättare, jag lovar.

6 – Gör något med händerna

Märker du att du fastnat framför skärmen, du läser nyhetsartikel efter nyhetsartikel och känner hur rädslan sätter sig i bröstet, avbryt det du håller på med och gör något med händerna för att distrahera tankarna. Sortera ett skåp, vik tvätt, plantera om blommor, sticka, måla eller kör en spontan storstädning. Eller gör något av de 8 andra punkterna jag listar här, eller något helt annat som du vet att fungerar för dig.

7 – Prata med någon

Att ha någon att prata med när oron tar över är guld värt. Ring en vän du kan vara helt öppen med, prata med din partner eller en annan familjemedlem. Dela med dig om hur du känner och vad du tänker, utan att den andra nödvändigtvis behöver ge råd. Att bara lyssna och finnas där för varandra räcker mera än väl.

8 – Lyssna på musik som höjer din energi

Lägg på din favoritspellista och låt dig svepas med av musiken. Dansa loss om du är av den dansande typen, det är så otroligt välgörande. Det handlar återigen om att komma bort från huvudet och ner i kroppen.

9 – Be om en kram

Kramas så ofta du bara kan, eller gosa med ett husdjur. Närhet lugnar oss och tar oss tillbaka till nuet. Och det är i nuet som allting är okej ♥️

Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.