Raw fastlagsbullar | gf + m

Igår hade jag tänkt baka ”riktiga” fastlagsbullar, eller semlor som det heter i Sverige. Men eftersom jag inte bakat glutenfria bullar på vääldigt länge kändes det som ett alldeles för stort projekt att börja på med. Jag hade inte fiilis helt enkelt. Jag ville göra något snabbt och annorlunda. Och resultatet blev dessa söta små raw fastlagsbullar!

Små maffiga munsbitar med cashewgrädde istället för vanlig grädde och en deg gjord på mandlar, cashewnötter, färska dadlar och rejält med kanel och kardemumma. Jag skippade mandelmassan eftersom jag tyckte de redan innehöll tillräckligt med nötter (jag vet, mandlar räknas inte som nötter but you get the point). Och någon hallonsylt gjorde jag inte heller, jag tog den enklaste vägen och tryckte bara ner några frysta hallon istället. Varför göra det svårt när du kan göra det lätt? 🙂

Jag vet dock att vissa tycker det känns som ett stort steg att baka raw, dvs. att man inte hettar upp de godsaker man lagar. Blötläggning och mixade hit och dit. Och de färska dadlarna, var hittar man dem?

Dadlarna är viktiga, så vi tar dem först. Dem hittar du i rektangulära små lådor i fruktdisken i större matbutiker. De är färska och mjuka, och innehåller små kärnor som du ska komma ihåg att ta bort innan du mixar dem. Det går också att använda kärnfria torkade dadlar, men då ska du blötlägga dem en stund innan användning.

Och jag lovar, att baka raw är inte alls så invecklat som det kan låta! Det är annorlunda, men det behöver inte vara svårare än att baka ”vanligt”. Själva tillagningen går ofta mycket snabbare, det som tar tid är eventuell blötläggning av nötter och sedan tiden när bakverken ska frysas. Och ganska ofta räcker det med att ställa in godsakerna i kylskåpet. En bra mixer matberedare eller stavmixer är dock bra att investera i, då är det mycket lättare att få till rätt konsistens.

Jag ska kanske ta och skriva en ”baka raw guide” under våren, tycker du det skulle vara intressant?

Men nu tillbaka till fastlagsbullarna! Att göra dessa tog max 20 minuter, plus lite dötid när nötterna ska blötläggas innan och när bullarna sedan ska få stå en stund i kylen innan du skär hattarna av dem. När du skär av hattarna kan bullarna deformeras lite, men det är bara att forma dem runda igen. Lite som att leka med modelera 🙂

Om du vill ha lite lättare bullar utan cashewgrädde kan du fylla dem med vanlig grädde eller kokosgrädde istället. Men om du inte har testat att göra cashewgrädde tycker jag absolut du ska göra det, det är väldigt gott! Och perfekt att sätta på gröten eller i smoothien om det lämnar över, det gjorde vi i morse.

Nu till receptet! Ha en superfin söndag i solskenet, jag ska sticka ut på isen med Pepe. Men först en vända via kylskåpet…. 😉

Kram Nathalie

Raw fastlagsbullar | gf + m

6 st

Bullar:
1 dl mandlar
0,5 dl cashewnötter
10 färska dadlar
0,5 dl kokosflingor
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
en rejäl nypa salt

Cashewgrädde:
1 dl cashewnötter
1 msk citronsaft
4 msk krämig kokosmjölk
2 tsk honung

0,5 dl frysta hallon

Börja med att blötlägga mandlar och cashewnötter i minst en timme, gärna mera om du har tid. Du kan lägga mandlarna och cashewnötterna som ska till degen i en skål med vatten och cashewnötterna till grädden i en annan.

Sätt sedan igång med degen. Skölj mandlarna och cashewnötterna och mixa till ett grovt mjöl med en stavmixer. Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med nötterna. Degen ska vara kladdig men inte helt slät. Du kan behöva skrapa ur degen ur mixern några gånger under processen.

Ställ sedan undan stavmixern och rör ner kanel, kardemumma, salt och hälften av kokosflingorna i degen. Degen blir nu fastare och torrare, men ska fortfarande vara kladdig. Rör ner resten av kokosflingorna om degen inte redan blivit tillräckligt torr. Rulla till sex stycken runda bullar och placera på ett fat. Ställ i kylen medan du gör cashewgrädden.

Skölj cashewnötterna och stavmixa tillsammans med citronsaft, kokosmjölk och honung. Mixa tills du har en något så när slät grädde.

Ta bullarna ur kylen och skär av små hattar med en vass kniv. Tryck ner en liten grop i bullen och lägg i 2-3 frysta hallon. Klicka över ca 1 msk cashewgrädde och lägg försiktigt på hatten. Servera genast! Om du inte vill servera alla på en gång skär du endast upp så många bullar du behöver och sparar resten i kylen.


Du får jättegärna trycka på hjärtat under inlägget om du gillar det du läser! Det hjälper mig att få en bättre inblick i vilka typer av inlägg du som läsare gillar mest. Tusen tack för att du läser!Nathalie Aurén

Nathalie Aurén

Kreatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar:

Hej på dig!

Jag heter Nathalie Aurén, jag är konstnär och kreativ entreprenör bosatt i Jakobstad, Finland. Jag ser det vackra i det lilla, jag brinner för att skapa och utrycka mig kreativt. Jag är här för att inspirera dig till att våga vara dig själv och leva det liv du vill leva.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

och få meditationen MÖT DITT FRAMTIDSJAG helt gratis!

När du prenumererar på mitt nyhetsbrev får du exklusiva mejl med innehåll jag inte delar med mig någon annanstans. Du får även info om nya kurser, erbjudanden och produkter.

Inget spam, I promise! Du kan sluta prenumerera när som helst.